Skip To Content

Új Opel Astra Sports Tourer: csúcsdizájn a legapróbb részletekben is

2022. február 02.
  • Tiszta és határozott: sportkombi az új, hangsúlyos márkaarculattal
  • Különleges és tipikusan Opel: a kompakt osztály első modellje kéttónusú fényezéssel
  • Digitális és intuitív: a továbbfejlesztett Pure Panel műszerfal, amely a Snapdragon® Cockpit platformjára épül (QualcommTechnologies Inc.)

Rüsselsheim. Az új Opel Astra Sports Tourer egyszerre dizájner remekmű és sokoldalú társ a mindennapokban. A kompakt bestseller legújabb generációja az első Opel kombi, amely elérhető villamosított hajtással és szintén az első, amelynek orrán megjelenik a márka friss arca, az Opel Vizor. Az új rüsselsheimi sportkombi egyik fontos dizájn újdonsága, hogy immár kéttónusú fényezéssel is megrendelhető. A márkakereskedésekbe tavasszal megérkező ötajtóshoz hasonlóan a Sports Tourer utastere is hatalmas előrelépést mutat minden szempontból. A vezetőket most először fogadja tisztán digitális felépítésű, már az ember-gép interfészek következő generációját képviselő Pure Panel műszerfal, amely teljes konnektivitást kínál és intuitívan kezelhető. Az integrált Snapdragon® Cockpit Platform segítségével a Pure Panel kiemelkedő minőségú grafikai megoldásokat, multimédia alkalmazásokat és bizonyos mesterséges intelligencián alapuló képességeket használ, hogy még jobban integrált és a vezető igényehez teljesen alkalmazkodó műszerfal együttest hozzon létre. 

 

 “Határozott és tiszta vonalaival az új Astra Sports Tourer az Opel valódi dizájn nyilatkozata: precíz, magas minőségű, ugyanakkor rendkívül praktikus kialakítású. Minden vonalra, minden apró részletre különösen odafigyeltünk, így vált újdonságunk stílusos és érzelemteli sportkombivá.” - mondta Mark Adams, az Opel formatervezésért felelős alelnöke.

Határozott és tiszta: Opel Vizor és kéttónusú fényezés, a még feltűnőbb megjelenésért

Ötajtós testvéréhez hasonlóan az új Astra Sports Tourer is határozott és széles kiállású. Vonalai sportos, ugyanakkor nyúlánk karosszériát formáznak, amely a jellegzetes új márkaarccal indul. A kifejezetten az új Astrához tervezett Opel Vizor uralja az autó orrképét. Központi külső formaelemként a Vizor határozza meg az Opel Compass-t (vagy iránytűt/célkeresztet), amely a motorháztető éles középvonala, valamint a nappali menetfények szárnyformájú rajzolata által meghatározott, és az Opel Blitz-ben, az orr közepén találkozó tengelyekből áll össze. A teljes frontrészen keresztülhúzódó, az autót így még szélesebbnek láttató Vizor olyan technológiai különlegességeket is magába foglal, mint a rendelhető ultrakeskeny Intelli-Lux LED® fényszórók és a 360 fokos látószögű Intelli-Vision rendszer első kamerája.

 

Az Astra Sports Tourer oldalnézete különösen dinamikus. Erős kerékjárati ívei határozottá és tiszta rajzolatúvá teszik az összképet, miközben vizuálisan is az úthoz tapasztják az autót. A határozottan előre dőlő széles hátsó oszlopok megerősítik a karosszéria “ugrásra kész” kiállását. Hátul az Opel Compass-t a középre helyezett Blitz, a féklámpa vízszintes vonala és a valamennyi új Astra modellváltozatra jellemző ultravékony LED-es hátsó lámpák határozzák meg.

A mindennapok érzelmes hőse: a látványos formák praktikusak is lehetnek

Szikrázó érzelmek és tökéletes praktikum egyben. Az új Astra Sports Tourer-t úgy tervezték, hogy mindkét szempontnak tökéletesen megfeleljen. Az új kombi generáció megalkotásakor a formatervezők nem csak a látványelemekre ügyeletek, hanem – akárcsak a korábbi modellek esetében – a kombi Astrák hagyományos erősségét, a mindennapi használhatóságot is a lehető legmagasabb szintre emelték.

 

A küldetés sikeres volt: 4,642 x 1,860 x 1,480 mm-es méreteivel (hossz x szélesség x magasság) és 600 mm-es csomagtérpadló magasságával az új Astra Sports Tourer tovább öregbíti az Opel hírnevét a kombik piacán, miközben a márkára hagyományosan jellemző kiváló térkihasználást kínál. A csomagtérküszöb kényelmesen alacsony kialakítása érdekében a rendszám helyét - az ötajtós kivitellel ellentétben - nem a lökhárítóban, hanem a csomagtér ajtaján alakították ki. Így könnyebben megpakolható a teljesen sík padlójú csomagtér. Elődjénél jelentősen (70 mm-rel) hosszabb, és az új Astra ötajtós modellváltozatáén is 57 mm-rel túlnyúló - 2,732 mm-es – tengelytávja, valamint tágasabb utastere ellenére az új Astra Sports Tourer különösen rövid első és hátsó túlnyúlásának köszönhetően 60 mm-rel rövidebb a korábbinál.  

 

“Kompakt méretei ellenére az új Astra Sports Tourer majdnem olyan hosszúnak hat, mint egy Insignia, annak ellenére, hogy jóval rövidebb annál. Ezt a hatást úgy értük el, hogy a karosszéria elegáns, elnyújtott vonalait kéttónusú fényezéssel kombináltuk. Ez a fényezés a kompakt kombik mezőnyében most először elérhető.” – mondta Mark Adams. A kontrasztos festés, az eltérő színű tető és karosszéria választásának lehetősége nem csak az Astra Sports Tourer családjában jelent újdonságot, a kompakt kombik teljes piacán is itt jelenik meg először, még kecsesebbé és nyúlánkabbá téve az újdonság megjelenését.

“Maximális detox”: Pure Panel teljes konnektivitással és intuitív kezelhetőséggel

A letisztult, modern, csak a legszükségesebbekre szorítkozó dizájn az utastérben is visszaköszön. A vezetőközpontú és teljesen digitális szerkezetű Pure Panel műszerfal alapjaiban új világot tár fel az utasok előtt. Az ember-gép interfész intuitív használati élményt kínál. Ez a széles műszerfal (kiviteltől függően akár teljes üvegburkolattal) két, egyenként 10 colos, vízszintes kijelzőből épül fel, amely a vezetői szellőző légbeömlőt is magában foglalja. “A teljesen üvegezett műszerfalat én úgy hívom “széltől-szélig üveg”', mert itt az üvegburkolat egészen a Pure Panel széléig kihúzódik. Ez különösen modernné teszi az utastér megjelenését.” – mondta az Opel formatervezésért felelős alelnöke. A tükröződésmentes rétegnek köszönhetően itt, a legtöbb más modellel ellentétben nincs a képernyők felett külön árnyékoló elem, amely magakadályozná a visszatükröződést a szélvédőn.

 

A műszerfal koncepciójának alapja a “maximális detox”. Az Opel tervezői és mérnökei arra törekedtek, hogy a vezetőhöz minden szükséges információ úgy jusson el, és valamennyi hasznos funkció működtetését úgy tegyék számára lehetővé, hogy ne terheljék őt felesleges információkkal. A finoman kidolgozott valódi, fizikai gombok számát minimálisra csökkentették. A Pure Panel a digitalizáció és az intuitív használhatóság optimális egyensúlyát kínálja, zavaró vizuális hatások és felesleges almenük sokasága nélkül. Egyetlen korábbi Opel sem volt ennyire egyszerűen és ösztönösen kezelhető, mint az új Astra. Így a vezető mindig teljesen a vezetésre és a forgalomra koncentrálhat.

 

Vezetékekre sincs szükség az új Astra Tourer-ben, mert az újgenerációs infotainment rendszerhez alapkivitelben is vezeték nélkül csatlakoztathatók - Apple CarPlay-en vagy Android Autón keresztül - a kompatibilis okostelefonok. Itt is a tiszta, teljesen funkcionális high-tech dizájn kialakítása volt a cél, amely sosem érződik ridegnek vagy személytelennek, és minden helyzetben biztonságot sugároz.