Skip To Content
Töltési költségek

Az elektromos autók töltési költségei

Az elektromos autók számos előnye közül az egyik, hogy a töltés olcsóbb, mint a benzinnel vagy gázolajjal való tankolás. Itt megtudhatja, mire kell figyelnie töltéskor, és hogyan teheti azt még olcsóbbá.

Töltési költségek a nyilvános töltőállomásokon

A nyilvános töltőállomásokon a váltakozó áramú töltés költsége átlagosan 79-135 Ft/kWh. Ennek az az oka, hogy különböző módon lehet feltölteni az elektromos autókat a nyilvános töltőállomásokon. Általában csak a felhasznált villamosenergia mennyiségéért kell fizetnie, de néha a percenkénti töltésért is. A szolgáltatótól függően havi alapdíj - vagy minden egyes töltésnél indítási díj - fizetendő.

Otthoni töltési költségek

Azok, akik otthon vagy a munkahelyükön tudnak tölteni, egyértelmű árelőnyben vannak a nyilvános töltési lehetőséget használókkal szemben. Ideális a garázsban vagy mélygarázsban kialakított saját töltőberendezés. 

Fali töltő vásárlási útmutató

A fali töltő választása során ügyeljen arra, hogy a fali töltő állapota jól látható és a kábel elég hosszú legyen. Ha csak arra jogosult személyeknek engedélyezi a hozzáférést a fali töltőhöz, válasszon olyat, amelyik rendelkezik hozzáférési védelemmel, például kulcsos kapcsolóval vagy RFID-kártyaolvasóval. Két elektromos autó számára is vannak fali töltők. Autója természetesen fokozottan tisztán fog működni egy fotovoltaikus rendszerrel táplált fali töltővel: természetesen nálunk is megvásárolhatja a megfelelő fali töltőt.

Egyéb töltési költségek

Az elektromos autók legdrágább része még mindig az akkumulátor. Az akkumulátor töltésének módja az évek során a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. Ebben az esetben Opel partnere először csak az egyes modulokat próbálja meg kicserélni, mivel ez olcsóbb, mint a teljes akkumulátor cseréje. Lehetőség van a teljes akkumulátor cseréjére is, de ez nagyon drága. Ezért az Opel 8 év garanciát vállal az akkumulátorra - vagy 160 000 km-t.

Amit érdemes tudni a költségekkel kapcsolatban

Olcsóbb az elektromos autó?

Ha összeadjuk az autó összes költségét - a vételártól az üzemeltetési és karbantartási költségeken át az értékcsökkenésig -, az elektromos autók ára egyre kedvezőbb a belsőégésű motorokéhoz képest.Az elektromos autók fenntartása is átlagosan 35 százalékkal olcsóbb, mint a benzineseké.

Mennyibe kerül megtenni 100 km-t egy elektromos autóval?

Az Opel Corsa-e fogyasztása 100 kilométerenként körülbelül 17 kilowattóra. A jelenlegi (2022-es) 70 Ft/kWh áramár mellett 17 kilowattóra összesen 1190 Ft-ba kerül. A feltöltés ezért olcsóbb, mint egy benzinmotor megtankolása. A karbantartási és szervizköltségek, az adók és a biztosítások is alacsonyabbak, mint a benzinmotorok esetében.

Mennyi a havi villamosenergia-költség?

Ha összeadjuk az autó összes költségét, akkor is egyre gyakrabban bizonyulnak jobbnak a belsőégésű motoroknál. A havi költségeket azonban nem lehet átalányként meghatározni. Minden költséget figyelembe kell venni, a biztosítástól, az útdíjtól, a karbantartástól és a javítástól kezdve a gumiabroncsok kopásán át az üzemanyag- és áramköltségekig. Végül pedig az értékcsökkenést is.

Mennyibe kerülnek az elektromos autó akkumulátorok?

Bár az elektromos autók akkumulátorainak ára évek óta csökken, az akkumulátor még mindig az elektromos autó legdrágább komponense. Egy középkategóriás autó esetében a költségek 2-3 millió Ft körül mozognak. Más gyártók luxusautói esetében 8 millió Ft körüli összegről beszélhetünk. Már javában dolgozunk azon, hogy a jövőben az Opel Gigagyárral drasztikusan tovább tudjuk csökkenteni az akkumulátorok költségeit.