Skip To Content
Hatótáv optimalizálása

Hogyan juthat még messzebbre elektromos autójával?

Sok apró dolog van, amivel megnövelheti elektromos autója hatótávját. És bár mindent nem tud befolyásolni, itt talál néhány hasznos tippet

Vezetési stílus

Opel elektromos autója hatótávját elsősorban két tényező befolyásolja: az, hogy milyen gyorsan vezet, és hogy milyen intenzíven gyorsít. A fő szabály: ha megduplázza a sebességet, az felére csökkenti a hatótávot. S autója minden gyorsuláskor energiát használ el.

 

Így növelheti a hatótávot:

- Vezessen lassan és kerülje a szükségtelen gyorsítást.

- Nézzen előre és tervezzen előrelátóan, hogy elkerülje a szükségtelen fékezést.

- Ne használja a sport üzemmódot, ha nincs rá szüksége

- Az autópályán próbáljon meg biztonságos távolságban haladni egy másik, egyenletes sebességgel haladó jármű mögött.

- Az útvonal tervezésekor próbálja meg elkerülni a nagy, meredek hegyeket

 

Még több tippet szeretne? Opel e-coaching eszközünk biztosan profi e-vezetővé teszi Önt.

 
Extra súly

Autója súlya közvetlen hatással van a hatótávra. A legjobb, ha még indulás előtt ellenőrzi, hogy milyen felesleges súlyoktól tud megszabadulni:

 

- Győződjön meg róla, hogy nincs semmi olyan a csomagtérben vagy a hátsó üléseken, amire nincs igazán szüksége.

- Távolítsa el a felesleges tartozékokat

- Van tetőcsomagtartója? Akkor vegye le, amikor nincs használatban, mert növeli a légellenállást.

 
Abroncsnyomás

A lapos gumik több munkát jelentenek a motornak (bármilyen típusú is legyen az), mivel nagyobb felületen érintkeznek az úttal. Az elektromos autók esetében lesz igazán érzékelhető, hogy ez milyen nagy hatással van a hatótávra.

 

- Ellenőrizze az abroncsnyomást legalább havonta egyszer, illetve hosszú utak előtt.

- Szükség esetén töltse fel őket a legközelebbi benzinkúton az ajánlott értékeknek megfelelően.

 

Tényleg megéri!

 

Mi számít még?

Sebesség
A sebesség befolyásolja leginkább a hatótávot. A WLTP szerint például, ha Ön állandó 130 km/h sebességgel halad, a teljesen elektromos jármű hatótávja a felére csökken. Ha sebessége megduplázódik, a légellenállás megnégyszereződik. A lényeg: a gyors autózás több energiát éget el. 
Óvatos megközelítés
Noha a sebesség fontos tényező a hatótáv szempontjából, a folyamatos gyorsítás és fékezés is. Ezért a legjobb, ha az ECO vezetési módot választja. A proaktív, energiatakarékos vezetési stílus az elektromos autó regeneratív fékrendszerével kombinálva akár 15%-kal nagyobb hatótávot biztosíthat. 
Ha forgalmi dugó van kialakulóban, akkor is van néhány lehetőség az energiatakarékosságra. Ha teheti, állítsa alacsonyabbra a belső hőmérsékletet, vagy használja a gazdaságosabb ülésfűtést. Kikapcsolhatja a felesleges energiafogyasztókat, például az első/hátsó ablakfűtést, az ablaktörlőket és a tompított fényszórókat, de a parkolófények biztonsági okokból természetesen mindig bekapcsolva maradnak.
Fűtés
A fűtéshez szükséges energia közvetlenül a jármű akkumulátorából származik, ami évszaktól függően akár 35%-kal is befolyásolhatja az elektromos autó hatótávját. Egy hasznos tipp: melegítse elő az elektromos autót - például az alkalmazáson keresztül -, amíg az a hálózathoz van csatlakoztatva. Ha így tesz, nem merül le az akkumulátor. 
Szeretné, ha útközben melegebb lenne? Használja a keringető üzemmódot, mert ez kevesebb energiát használ a belső tér kívánt hőmérsékletre történő felfűtéséhez. Az ellentétes híresztelések ellenére egyébként az elektromos autó akkumulátora a forgalmi dugókban, jeges hidegben is több órán át képes kellemes hőmérsékleten üzemelni.
A műszerfalon megjelenő fennmaradó hatótáv mindig az Ön vezetési stílusán alapuló előrejelzés. Ha a fent említett tippek betartásával sikerül csökkenteni az energiafogyasztást, a kijelző automatikusan alkalmazkodik az Ön új vezetési szokásaihoz.