Skip To Content
Energiafogyasztás

Az elektromos autók villamosenergia-fogyasztása

Ismerje meg, mennyire megfizethető az elektromos autó feltöltése, milyen előnyei vannak a belsőégésű motorral szemben, és hogyan csökkentheti az áramfogyasztást

Ilyen hatékonyak az elektromos autók

Az elektromos autónak többek között a meghajtás hatékonysága az egyik nagy előnye: az elektromos motor a leadott energia mintegy 80 százalékát alakítja át mozgássá. Ha figyelembe vesszük az akkumulátor töltése és az áramellátás során fellépő veszteségeket, akkor 64 százalékos hatékonyság érhető el. Ez azt jelenti, hogy egy elektromos autó körülbelül háromszor olyan hatékony, mint egy hagyományos belsőégésű motorral felszerelt jármű - a benzinmotor hatékonysága normál vezetési körülmények között mindössze kb. 20 százalék.

A villamosenergia-fogyasztás a benzinfogyasztáshoz képest

Ha elektromos autóját olcsón fel tudja otthon tölteni, akkor 100 kilométert sokkal olcsóbban tud megtenni, mint egy belsőégésű motorral. Például egy 50 kWh-s akkumulátorral felszerelt Opel Corsa-e feltöltése a jelenlegi villamosenergia-árak mellett 2022-ben körülbelül 3500 Ft-ba kerül - és így lényegesen olcsóbb, mint a belsőégésű motor megtankolása.


Általánosságban elmondható, hogy egy elektromos autó sokkal hatékonyabb, mint egy benzinmotor. Ez utóbbinak körülbelül háromszor annyi energiára van szüksége azonos távolság megtételéhez. Ez főként annak köszönhető, hogy a belsőégésű motorok hatásfoka sokkal alacsonyabb - az autóban az égés során keletkező energia nagy része egyszerűen elvész.

Mennyi áramot fogyaszt az ön saját töltőállomása?

Az otthoni töltőállomáson történő töltés számos előnnyel jár, mivel sem alapdíj, sem mérési költségek nem terhelik. Az elektromos autó részaránya a háztartás teljes villamosenergia-fogyasztásában azonban nehezen követhető nyomon a számlán. A várható összköltségek nemcsak a járművében lévő akkumulátortól, hanem a villamosenergia-tarifától is függnek.

Ennyibe kerül elektromos autója feltöltése

Ha elektromos autóját a saját fali töltőjén tölti, akkor csak a háztartási áram átlagos kilowattórás árát fizeti. A nyilvános töltőállomásokon az ár magasabb.

Optimalizálja hatótávját

Így csökkentheti elektromos autója energiafogyasztását

Az elektromos autók fogyasztását kWh/100 km-ben adják meg. Az Opel Corsa-e átlagos fogyasztása (WLTP) 16,8 kWh, az Opel Mokka-e esetében pedig 17,4-18 kWh.

A tényleges fogyasztás azonban számos tényezőtől függ: az Ön személyes vezetési stílusától (milyen gyakran gyorsít), az útvonal jellegétől (hegyi út vagy sík vidék), a külső hőmérséklettől (télen vagy nyáron), a fűtés és a légkondicionáló használatától és az esetleges többletsúlytól (hányan ülnek az autóban).

Jó viszont, hogy az utazás során bármikor láthatja az aktuális fogyasztást - és többféle módon is csökkentheti azt, így takarékoskodhat az áramköltségekkel. Egyébként az EU-ban érvényes WLTP reálisan becsülik meg a hatótávot.

Fűtés és energiafogyasztás

A fűtés az elektromos autók egyik legfőbb energiafogyasztója. Télen ezért a hatótáv körülbelül 10-30%-kal csökkenhet. Szélsőséges esetben még többet, különösen, ha a kihűlt elektromos autót naponta többször is fel kell melegíteni rövid utakra. Van azonban néhány trükk, amellyel ellensúlyozhatja ezt a hatást: használja az OpelConnect alkalmazást, hogy indulás előtt, amikor még a hálózatra van csatlakoztatva, felfűtse Opel elektromos autóját - ekkor ez az energia nem a meghajtó akkumulátorból jön. Használja a keringetett levegőt vagy akár csak az ülésfűtést vezetés közben - ez lényegesen kevesebb energiát fogyaszt.

Döntő tényező: az akkumulátor

Az akkumulátorgyártás villamosenergia-fogyasztása

 Az elektromos autók gyártásában az akkumulátor gyártása a legfontosabb tényező. Ettől eltekintve azonban tagadhatatlanul környezet- és klímakímélőbbek, mint a benzin- vagy dízelüzemű járművek: a magyar áramkínálatot felhasználva az elektromos autók gyorsan és teljes mértékben ki tudják használni a hagyományos hajtásláncokkal szembeni éghajlati előnyeiket.

A zöldáram egyre szélesebb körű elterjedésével azonban a gyártás energiamérlege várhatóan egyre jobb lesz a jövőben. Az akkumulátorok második élettartama és későbbi újrahasznosítása szintén hozzájárul a pozitív éghajlati mérlegükhöz. Ha pedig Opel elektromos autóját kizárólag zöld árammal tölti fel, akkor még pozitívan is hozzájárulhat a környezet védelméhez.

A legnagyobb energiasűrűség: a lítium-ion akkumulátor

Az elektromos autók hatótávját elsősorban az akkumulátor kapacitása határozza meg. Minden Opel elektromos autó lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, mivel más akkumulátorokhoz képest ezeknek a legnagyobb az energiasűrűsége. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátorok kilogrammonként a legtöbb energiát képesek tárolni. A lítium-ion akkumulátoraink kapacitása egyébként 50 és 75 kWh között mozog.

Mivel az elektromos autók akkumulátorainak energiasűrűsége az elmúlt 10 évben már megduplázódott, az elektromos autók a jövőben várhatóan még nagyobb távolságot tudnak majd megtenni.

További információk az energiafogyasztásról

Mennyit fogyaszt egy elektromos autó 100 km-en?

Elektromos autója energiafogyasztása az Ön vezetési stílusától, a külső hőmérséklettől, az útvonal jellegétől és a terheléstől függ. A WLTP-érték, amely a mindennapi vezetési körülményeken alapul, azonban jó első benyomást kelt. Az Opel Corsa-e fogyasztása 100 kilométerenként körülbelül 16,8 kilowattóra (WLTP).

Mennyibe kerül "Feltankolni" árammal?

Minden attól függ, hol tölti fel elektromos autóját: otthon kifejezetten olcsón töltheti fel, mert ott a jelenlegi 70 Ft/kWh (2022) áramárat fizeti. Az 50 kWh-s Opel akkumulátor teljes feltöltése 3500 Ft-ba kerül. A nyilvános villámtöltő állomásokon való töltés drágább. Itt akár 165 Ft/kWh költséggel is számolni kell, ami körülbelül 8250 Ft-ot jelent az akkumulátor feltöltéséért. Ez még mindig lényegesen olcsóbb, mintha benzinüzemű autót tankolna meg.

Hány kW-t tud tárolni egy elektromos autó?

Az akkumulátor kapacitásától függ, hogy mennyit tud tölteni elektromos autója: az Opel 50 kW-os és 75 kW-os akkumulátorokat kínál. A leggyorsabban egy egyenárammal működő villámtöltő állomáson lehet feltölteni őket. De még váltóáram esetén is vannak sebességbeli különbségek a töltőállomástól - és az akkumulátor töltöttségétől - függően. Ha már fel van töltve 20-80%-ra, a töltés gyorsabb. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a hőmérséklet nem tér el lényegesen a 20 Celsius-foktól.

Hány kW-ot vesz fel egy elektromos autó egyetlen töltéssel?

Az, hogy egy elektromos autó hány kilowattot vesz fel töltés közben, az áramforrástól és a hozzá tartozó töltőkábeltől függ: ha egyfázisú fali töltőnél tölt, akkor 3,7 vagy 4,6 kW-ot vesz fel, háromfázisú fali töltő esetében 11 vagy akár 22 kW-ot. A gyorstöltő állomásokon az elektromos autó 50 vagy akár több mint 100 kW egyenáramot vesz fel, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor körülbelül 30 perc alatt töltődik fel 80%-ra.