Skip To Content
Hatótáv

Hasznos információk az elektromos autók hatótávjáról

Régen elmúltak már azok az idők, amikor az elektromos járművek csak rövid utakra voltak jók

Egyre nő az akkumulátorok hatótávolsága

Az akkumulátorok hatótávjának fejlődése rohamos ütemben halad: ma már az elektromos autók jelentős hatótávot kínálnak, és ezzel együtt minden szabadságot, amire csak vágyhat. Általánossá váltak a 250-300 km-es vagy annál is nagyobb hatótávok - és folyamatosan tágítják a határokat. A témáról bővebben itt olvashat.

Hogyan számítják ki az elektromos autók hatótávját?

Az elektromos autók hatótávjának világszerte szabványosított mérési módszere a "Worldwide harmonised Light-Duty Vehicle Test Procedure" - röviden WLTP.

Néha NEDC-t is olvashatunk: ez az új európai menetciklusra utal, de ezt az európai tesztmódszert 2021-ben felváltotta a WLTP.

Az új WLTP menetciklus reálisabb fogyasztási adatokat biztosít az NEDC-szabványnál, mivel a mindennapi élethez közelebb álló helyzeteket vesz figyelembe - ez a legjobb módja a napi fogyasztás meghatározásának.

 

A WLTP a következőket jelenti:

    - Reálisabb menetdinamika és külső hőmérséklet.

    - Nagyobb tesztelési táv

    - Nagyobb átlagos és maximális sebességek

    - Kevesebb üresjárat

    - Több fékezés és gyorsítás

 

Tudjon meg többet az NEDC és a WLTP mérési módszerekről itt.

 

¹ A fenti értékeket a WLTP vizsgálati eljárások (715/2007/EK rendelet és 2017/1151/EU rendelet) alapján határozták meg. A tényleges hatótáv eltérhet a mindennapi körülmények között, és különböző tényezőktől függ, elsősorban a személyes vezetési stílustól, az útviszonyoktól, a külső hőmérséklettől, a fűtés és légkondicionálás használatától és a termikus előkondicionálástól.

 

Az elektromos hatótáv mérési módszere

Az elektromos autók hatótávjának mérésére világszerte kétféle vizsgálati eljárás létezik: a WLTP (Worldwide harmonised Light-Duty Vehicle Test Procedure, világszerte összehangolt könnyű jármű vizsgálati eljárás) és az EPA (United States Environmental Protection Agency, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága). Mindkettő a mindennapi gyakorlatnak megfelelően határozza meg az adatokat.

 

Az Európában 2020-ig alkalmazott NEDC-teszt során a vizsgálati lehetőségek kevésbé voltak reálisak: az átlagsebesség 34 km/h volt, a járművet csak 100 kg-mal terhelték (ami még a vezetőnek és az utasnak sem felel meg), és nem vették figyelembe az olyan valós körülményeket, mint a hőmérséklet, az időjárási viszonyok és a vezetési stílus.

 

A ma általánosan használt két vizsgálati módszerrel nagyobb eséllyel becsülheti meg reálisan az elektromos autó hatótávját: az átlagsebesség 46,5 km/h (max. 131 km/h), a teszt időtartama 21-ről 30 percre nőtt.

 

A WLTP az összes elérhető motor-váltó kombinációt is vizsgálja - valamint az opcionális felszereléseket, amelyek szintén befolyásolják a jármű tömegét és aerodinamikáját. A méréseket továbbá 23 °C-on és 14 °C-on is elvégzik, ami megfelel az európai átlaghőmérsékletnek.

UTAZÁSTERVEZŐ
Tervezze meg előre az útvonalát, és maradjon rugalmas. 
TERVEZZE MEG UTAZÁSÁT
Mi befolyásolhatja a hatótávot?
Hideg időben való vezetés, különösen télen, valamint a fűtés használata: mindkettő hátrányosan befolyásolja az elektromos autó hatótávját. 
Hatótáv optimalizálása

Hasznos információk a hatótávról

Milyen messzire képes eljutni egy elektromos autó?

A Corsa-e WLTP szerint mért maximális hatótávja 353 km1 teljesen feltöltött akkumulátorral. Ez az érték azonban a mindennapi vezetés során változhat, és olyan tényezőktől függ, mint az Ön személyes vezetési stílusa, a megtett útvonal típusa és a megtett magassági méterek, a külső hőmérséklet, a fűtés és a légkondicionáló használata és az esetleges többletsúly.

Mi befolyásolja leginkább az elektromos autók hatótávját?

A legnagyobb hatással egyértelműen az Ön vezetési stílusa van a hatótávra. A nagy sebesség és a gyakori gyorsítás következtében kisebb távolságot tehet meg elektromos autójával. Mivel a rendszer azonban folyamatosan újraszámítja a hatótávot, mindig van lehetősége módosítani a vezetési stílusát.