Skip To Content
Akkumulátorok

A lítium-ion akkumulátorok előnyei

Kicsik, kompaktak és hatékonyak

A lítium-ion akkumulátorok az elektromos autók szíve. Más akkumulátorokhoz képest különösen nagy teljesítményűek és a legnagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátorok kilogrammonként a legtöbb energiát képesek tárolni. A lítium-ion akkumulátoroknak számos előnye van: kompakt méretüknek köszönhetően több lítium-ion akkumulátor is elfér az Ön Opel elektromos autójában. Így Ön messzebbre juthat. Emellett kevesebb energiára van szükségük ahhoz, hogy a jármű akkumulátorát az optimális üzemi hőmérsékletre hűtsék.

Szintén jó tudni: akkumulátorainkat nem befolyásolja az úgynevezett "memóriahatás". Elektromos járművének akkumulátorát tetszőlegesen gyakran töltheti - akár mobil gyorstöltéssel is - teljesítménycsökkenés nélkül.

Egy akkumulátor életciklusa

A lítium-ion-akkumulátorok élettartama

Független tanulmányok becslése szerint 250 000, sőt akár 500 000 km-t is megtehet egy elektromos autó akkumulátorával1. Akkumulátoraink tartóssága ezért valószínűleg a belső égésű motorokéval egyenrangú. Ezért adunk 8 év garanciát az elektromos autók akkumulátoraira, vagy 160 000 km futásteljesítményt. És ha mégis van ok a panaszra, autója pillanatok alatt újra használatra kész lesz. Opel partnere egyszerűen ki tudja cserélni a lítium-ion akkumulátort.

 

1 Az ebben a tanulmányban alkalmazott átlagérték 250 000 km-es élettartamot feltételez. A cikket angolul itt lehet elolvasni: https://www.oliver-krischer.eu/wp-content/uploads/2020/08/English_Studie.pdf

 
Töltési ciklusok

Az Opel elektromos autó feltöltésének számos módja van. Egy nyilvános gyorstöltő állomáson1 30 percen belül 80%-ra tölthető¹. A számos egyéb töltési megoldással egyedileg határozhatja meg a töltési ciklusokat - válasszon az egy- vagy háromfázisú fali töltő (7,4 vagy 11 kW) közül.

Szerencsére a megbízható háztartási konnektor (1,8 kW) mindenhol elérhető. A Legrand optimalizált teljesítményű Green' up aljzata (3,7 kW) a töltési sebesség kétszeresét is biztosítja (kb. 20 km hatótávolság egy óra töltési idő alatt2). 

 

1 Elméleti érték, 337 km WLTP hatótáv alapján számítva. Egyenáramú villámtöltő oszlopnál (100 kW). Egy üres akkumulátor töltésének felel meg. A töltési idő a töltőállomás típusától és teljesítményétől, a külső hőmérséklettől és az akkumulátor hőmérsékletétől függően változhat.

2 Az érték a Corsa-e modellre vonatkozik. A töltési idő többek között a járműbe beépített fedélzeti töltő (OBC) teljesítményétől, a töltőkábeltől, valamint a használt töltőállomás típusától és teljesítményétől függ.

 
Kapacitás
Hogy egészen pontosak legyünk, minden elektromos autónak két akkumulátora van: az egyik a meghajtásért felelős. És egy további 12 voltos akkumulátor, amely az indításért, a központi zárért, a belső világításért valamint a műszerekért felelős - akárcsak a belső égésű motorok esetében. A 12 voltos akkumulátor energiája még körülbelül hat hét állás után is működőképes állapotban tartja az autót. 
Az akkumulátorok előállítási költségei

A lítium-ion akkumulátorok gyártási költségei jelentősen csökkentek az elmúlt években. Míg 2010-ben az ár még 600 euró volt kilowattóránként, az előrejelzések szerint 2025-re az ár kilowattóránként kb. 83 euróra csökken1. Ez az egyik oka annak, hogy elektromos autóink az elmúlt években megfizethetőbbé váltak. A környezetvédelmi bónusszal együtt jelenleg egy belsőégésű motorral rendelkező Opelhez hasonló áron juthat hozzá.

 

1 A lítium akkumulátorok árának alakulásáról itt talál további információkat angol nyelven: https://www.statista.com/chart/23807/lithium-ion-battery-prices/

 
1 Elméleti érték, akár 337 km-es WLTP*** hatótáv alapján számítva. Egyenáramú gyorstöltő esetén (100 kW). Az üres állapotról való töltésre vonatkozik. A töltési idő a töltőállomás típusától és teljesítményétől, a töltőpontnál uralkodó külső hőmérséklettől és az akkumulátor hőmérsékletétől függően változhat.

Karbantartás, csere, garancia

Akkumulátor karbantartása

Amikor az Ön Opel partnere szervizeli elektromos autóját, ellenőrzik az akkumulátort, a töltőcsatlakozást, a töltőket és az összes kábelcsatlakozást. Így Önnek nem kell gondoskodnia az akkumulátor karbantartásáról.

Fontos az Ön szempontjából: Az akkumulátor maximális kapacitását igazoló hivatalos tanúsítványt kap. Ez a tanúsítvány az autó viszonteladási értékének fontos eleme.

 
Az akkumulátor cseréje
Az elektromos autó akkumulátorának cseréjét Opel partnere gyorsan elvégzi: először ki kell venni az akkumulátort az alvázból, majd be kell helyezni az újat. Mindez körülbelül öt perc alatt megvan. 
Akkumulátorgarancia
Elektromos autóinkhoz 8 éves vagy 160.000 km-es akkumulátorgarancia jár, biztosítva, hogy eredeti töltési kapacitásának legalább 70%-át még ennyi idő vagy megtett távolság után is megtartsa. Az akkumulátortanúsítványt minden ellenőrzéskor kitöltik. Így jó árat kap, amikor később el akarja adni elektromos autóját. 

1 Elméleti érték, akár 337 km-es WLTP*** hatótáv alapján számítva. Egyenáramú gyorstöltő esetén (100 kW). Az üres állapotról való töltésre vonatkozik. A töltési idő a töltőállomás típusától és teljesítményétől, a töltőpontnál uralkodó külső hőmérséklettől és az akkumulátor hőmérsékletétől függően változhat.

2 Az értékek a Corsa-e modellre vonatkoznak. A töltési idő különösen a jármű fedélzetén lévő töltő teljesítményétől, a töltőkábeltől, valamint a használt töltőállomás típusától és teljesítményétől függ.

Akkumulátorok és fenntarthatóság

Akkumulátorok újrahasznosítása

Nyolc-tizenkét év használat után az akkumulátorok csak 70-80%-ra tölthetők fel. Ezután kicserélik őket, és a régi elemeket felkészítik második életükre. A második élet több dolgot is jelenthet, például felújított elektromos autó akkumulátorokat, amelyek a voltaikus rendszerekből származó villamos energiát tárolják, és szükség esetén visszatáplálják a hálózatba.

Az akkumulátorokat csak a második élettartamuk után hasznosítják újra. Alternatív megoldásként számos kiselejtezett akkumulátort össze lehet kötni, hogy egyfajta blokkakkumulátort alkossanak, amely puffertárolóként szolgálhat szélerőművek és napelemparkok számára.

 
Fenntarthatóság

Az Opelnél a fenntarthatóság a nyersanyagok beszerzésével és a gyártással kezdődik. A környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés számunkra magától értetődő. A kiváló minőségű gyártás, a kezelési tippek és a rendszeres karbantartás révén biztosítjuk az akkumulátorok hosszú élettartamát.

A lehető leggyakrabban felújítjuk a használt elektromos autók akkumulátorait, hogy ökológiai lábnyomunk a lehető legkisebb legyen. Az első életciklus végén az akkumulátorokat felújítják, hogy másodszor is használhatók legyenek. Csak ezután gondoskodunk a nyersanyagok hatékony újrahasznosításáról. Mint látja, az Opelnél mindent megteszünk azért, hogy az elektromos akkumulátorok környezeti hatása a lehető legalacsonyabb legyen.

 
Akkumulátorok ártalmatlanítása
Nem kell aggódnia elektromos autója akkumulátorának ártalmatlanítása miatt. Mivel a rendszeres karbantartás során mindig teszteljük az akkumulátor kapacitását, pontos képet kapunk arról, hogy mikor van itt az ideje az akkumulátor cseréjének - vagy akár ártalmatlanításának. 

Technika

Gyártás
Az elektromos járművek gyártásához több technológiai fémre van szükség, mint más járművek esetében. A lítium és a kobalt különösen fontos nyersanyagok az akkumulátorokhoz. Ezért dolgozunk azon, hogy csökkentsük a nyersanyagok iránti igényt - a gyártási fejlesztések, a nagyobb anyaghatékonyság és nem utolsósorban a fokozott újrahasznosítás révén. 
Összetevők és tulajdonságok

A lítium rendelkezik az összes fém közül a legnagyobb elektrokémiai potenciállal, ezért a lítium-ion akkumulátorok energiasűrűsége messze a legnagyobb az összes fém-levegő rendszer közül. Ez számos előnnyel jár az elektromos autók számára, mivel minél nagyobb az energiasűrűség, annál könnyebb az akkumulátor - ugyanannyi tárolt energia mellett.

Egy elektromos akkumulátor súlya 200 és 700 kg között van. Az energiasűrűség mértéke tehát közvetlen hatással van a használatra és a fogyasztásra. Egyébként a gravitációs energiasűrűség kilogrammonkénti kilowattórában (kWh/kg) van megadva.

 
Fejlesztés
Annak érdekében, hogy a jövőben kevésbé függjünk a beszállítóktól, a kaiserslauterni motor- és alkatrészgyárunkban egy gigagyár épül: ez lesz Németország legnagyobb akkumulátorgyártó üzeme. Egy észak-franciaországi üzemmel együtt 2024-től évente egymillió akkumulátort fogunk itt gyártani. 

Hasznos információk az elektromos autók akkumulátorairól

Milyen akkumulátorokat használnak az elektromos autókban?

Elektromos autóinkba lítium-ion akkumulátorokat építenek be. Kifejezett célunk, hogy kiváló minőségű, de ugyanakkor megfizethető árú akkumulátorokat állítsunk elő. Különös figyelmet fordítunk a fenntarthatósági tényezőre is. A hagyományos gyártáshoz képest alacsonyabb CO2-lábnyomú akkumulátorokat fogunk telepíteni a gigagyárunkban.

Mennyibe kerül egy elektromos autó akkumulátora?

A folyamatosan csökkenő költségek ellenére az akkumulátor még mindig az elektromos autó legdrágább komponense. Akkumulátoraink gyártási költsége 6000 euró körül van. Mindazonáltal a környezetvédelmi bónuszokkal és a vonzó lízingdíjakkal együtt az elektromos autó valóban megfizethető lehetőség.

Meddig tart egy elektromos autó akkumulátora?

A lítium-ion akkumulátorok élettartama körülbelül 8-12 év. Ez idő alatt körülbelül 1500-2500 töltési ciklussal lehet számolni. A kapacitás az életkor előrehaladtával az eredeti érték 70-80 százalékára csökken. Ez függ a töltési módszertől, a töltési ciklusok számától és a vezetési stílustól is. Az Opel 8 év vagy legalább 160 000 km garanciát vállal az akkumulátorra.

Hogyan ártalmatlanítják az akkumulátorokat?

Az elektromos autók akkumulátorai idővel veszítenek töltési kapacitásukból. De ez nem jelenti azt, hogy használhatatlanná válnak. Az Opelnél minden akkumulátor "második életet" kap. Csak akkor kerülnek újrahasznosításra, ha ennek vége.