Skip To Content
Nyilvános töltés

Töltés nyilvános töltőállomásokon

Magyarországon közel 2000 nyilvános töltőállomás volt elérhető 2021 végén - és a tendencia folyamatosan erősödik. Így egy kis tervezéssel a hosszabb távolságok megtétele sem jelenthet gondot az elektromos autóval.

Töltés menet közben - ez ilyen egyszerű

Amikor elektromos autójával úton van, több mint 2000 nyilvánosan hozzáférhető töltőponton töltheti fel az akkumulátort. Csak aktiválja a töltőpontot egy alkalmazás, egy RFID-kártya vagy egy QR-kód segítségével. A megfelelő adapterrel ellátott kábelre van hozzá szükség. Nézze meg, hogy az aljzat 16 vagy 32 amperrel rendelkezik-e. Az áramerősségtől és attól függően, hogy a mobil töltőállomás hány fázissal rendelkezik, az elektromos autó akár 22 kilowattos teljesítménnyel is feltölthető.
Töltőállomás keresése
Annak érdekében, hogy könnyebben tölthesse elektromos autóját, amikor távol van otthonától - vagy ha nem tud saját fali töltőt telepíteni -, számos útvonaltervező és töltőkereső applikáció áll rendelkezésre, hogy megtalálja az útvonalán vagy a közelben lévő töltőállomást.
 
Nyilvános töltőállomások
Egyre több nyilvános töltőállomás van, ahol feltöltheti elektromos autóját. A szupermarketek, parkolók, közintézmények és szállodák egyre gyakrabban biztosítanak töltőállomásokat a parkolóikban. Az okostelefonos alkalmazáson keresztül történő webalapú fizetés egyre népszerűbb a töltőállomások üzemeltetői körében. Például beolvas egy QR-kódot a töltőállomáson. Ezután már csak regisztrálnia kell a jármű felhasználójaként az alkalmazáson keresztül - mivel a fizetési módot az alkalmazás tárolja.
 
Ingyenes töltőállomások
Több ingyenes töltőállomás van, mint gondolná: számos közműszolgáltató, városháza, önkormányzat, étterem, szálloda és kiskereskedő kínál ingyenes töltőállomásokat a tartózkodás vagy a vásárlás idejére. Lehet, hogy még a munkáltatója is biztosít ingyenes töltőállomásokat vagy mobil fali töltőket elektromos autók számára? Mindenesetre érdemes lehet rákérdezni.
 

Fizetés a nyilvános töltőállomásokon

Hogyan működik a töltés a nyilvános töltőállomásokon? Mire kell figyelnem, és hogyan kell fizetnem? Vagy jobb, ha egy mobil töltőállomás van Önnél? Itt megtalálhat minden fontos információt.
Töltőkártyák

Ha elektromos autóját nyilvános töltőállomáson szeretné feltölteni, akkor sok esetben töltőkártyára lesz szüksége hozzá. Gyorsan és egyszerűen rendelhet egyet az Ön által preferált szolgáltató weboldalán. Alaposan át kell azonban gondolnia, hogy melyik szolgáltatótól vásárolja meg a töltőkártyát. Jelenleg számos szolgáltató van a piacon, így a töltési költségek között néha nagy különbségek vannak - és nem minden kártya működik minden töltőponton.

 

Egyébként az Ön személyes vezetési szokásai is szerepet játszanak a töltőkártya kiválasztásában: A rendszeresen autózók számára például célszerűbb a havi alapdíjas töltőkártya, mivel így az egyes töltési folyamatok alacsonyabb költségekkel járnak, vagy teljesen ingyenesek. Ha viszont csak alkalmanként vezet, akkor egy előre fizetett töltőkártyának valószínűleg több értelme van az Ön számára.

 
Számlázási rendszerek

A nyilvános töltőállomások üzemeltetőinek nagy száma sajnos azzal is jár, hogy sokféle számlázási rendszer létezik. A számlázás alapjául vagy egy töltőkártya vagy egy töltőalkalmazás szolgál. A számlázás általában havi alapdíjon vagy előre fizetett tarifán alapul, de a számlázás más árösszetevők alapján is történhet.

 

Ilyenek például a következők:

 

- Töltési idő: a teljes időtartam után díjat számítanak fel, amíg elektromos autója a töltőállomáshoz van csatlakoztatva.

- Töltési mennyiség: Ön azért a töltési mennyiségért - azaz kWh-ért - fizet, amelyet elektromos autójába töltött.

- Indítási díj: egyszeri díj, amely az egyes töltési folyamatok indításakor fizetendő.

 

Egyes szolgáltatók ezeket a számlázási típusokat kombinálják egymással vagy az alapdíjon felül, pl. alapdíj plusz töltési összeg vagy indítási díj plusz töltési idő.

 
Mobil töltőállomás

Egy mobil töltőállomással a fedélzeten Ön mindig teljesen nyugodt lehet utazás közben. Csak vigye magával a töltőt a csomagtartóban, és rugalmasan és biztonságosan tölthet bárhol, ahol csak szüksége van rá: a barátainál a garázsban, a munkahelyén a mélygarázsban, de akár otthonában is - optimalizált, akár 22 kW teljesítménnyel ipari aljzatoknál, valamint minden hagyományos háztartási aljzatnál.

 

Tippünk: a mobil töltőállomás nem csak menet közben praktikus, hanem jó és biztonságos alternatívát is jelent a garázsban vagy a házban elhelyezett fali töltő helyett. Mérlegelni kell azonban, hogy melyik modell a legköltséghatékonyabb: a mobil töltőállomás egyszeri beszerzési ára, de magasabb áramköltségek és hosszabb töltési idő, vagy a fali töltő beszerzésének és telepítésének viszonylag magasabb költségei alacsonyabb töltési költség mellett.

 

További töltési lehetőségek

Függetlenül attól, hogy a mélygarázsban található töltőállomáson tölti fel elektromos autóját, a munkáltatója biztosít fali töltőt a töltéshez, vagy csak szeretne otthonra saját fali töltőt venni. Itt mindent megtudhat, amit tudnia kell.
Töltőállomások mélygarázsokban
Töltőállomások telepítése elektromos autók számára a mélygarázsokban - ez egy korszerű szolgáltatás, amelyet a mélygarázsok üzemeltetői nyújtanak. Míg a korábbi években még aggályok merültek fel tűzvédelmi kérdésekkel kapcsolatban, ma már gyakran nincs szükség engedélyekre és különleges tűzvédelmi intézkedésekre. Mindazonáltal van néhány dolog, amit figyelembe kell venni.
 

Épülettulajdonosként tisztában kell lennie a garázsokra vonatkozó helyi törvényekkel és rendeletekkel. A tűzvédelmi rendszer mellett a kockázatértékelést is el kell készíteni. Az elektronikai tervező minden egyes esetben ellenőrzi a helyszínre vonatkozó követelményeket, és helyesen fel tudja mérni a minimális követelményeket. A töltőállomás telepítése előtt az elektronikai tervező mellett általában célszerű bevonni az adott hálózat üzemeltetőjét is. Főként az egyidejűségi tényező értékelésénél, amely figyelembe veszi, hogy hány elektromos autó töltődik egyszerre.

Még ha nem is vonatkozik rá általános kötelezettség, mindig érdemes bejelenteni még egy kisebb, 3,7 kW-os fali töltő csatlakoztatását is. Ez biztosítja a rendszer regisztrációját a hálózati csatlakozáshoz, és lehetővé teszi a majdani hálózati terhelések előzetes felismerését.

Kereskedelmi töltőállomások használata
A magasan képzett munkavállalók megnyerésének nagyszerű módja, ha a vállalatok töltőállomást vagy fali töltőt telepítenek, hogy az alkalmazottak ingyenesen tölthessék elektromos autóikat. A vállalkozások számára ez még adózási előnyökkel is járhat: mivel az alkalmazottaknak nyújtott benzin- vagy dízelutalványokkal ellentétben (amelyek nem pénzbeli juttatásnak minősülnek) nem kell adót fizetni azután, ha az alkalmazottak feltöltik az elektromos autójukat.
 
Még néhány tipp azoknak a vállalkozóknak, akik elektromos járművet (vagy plug-in hibridet) használnak cégautóként: az autó költségeit ugyanúgy határozzák meg, mint a belsőégésű motorral rendelkező autók esetében. Az elektromos autó töltéséhez szükséges villamosenergia-költségek meghatározása azonban már bonyolultabb feladat lehet. Tippünk: a kizárólag a jármű töltésére szolgáló töltőállomás telepítésének költsége és a villanyóra felszerelése az adóból leírható üzleti költségnek minősül.
Otthoni töltőállomások összehasonlítása
Van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie, amikor fali töltő vásárol: Az alapmodellek teljesítményükben különböznek egymástól: 11 kW vagy 22 kW. A 22 kW-os fali töltő kétszer olyan gyorsan tölti fel elektromos autóját - de ha például éjszaka mindig fel tudja tölteni elektromos autóját, a 11 kW-os megoldás tökéletesen elegendő. A 11 kW-os fali töltővel végzett időigényesebb töltés az akkumulátort is jelentősen kíméli - és így növeli annak élettartamát.
 

Hasznos információk a menet közbeni töltésről

Hány töltőállomás van Magyarországon?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál 2021 2. negyedévéig 1627 db nyilvános töltőállomást jelentettek be. És a számuk folyamatosan növekszik! Így semmi sem áll a nyugodt vezetés útjában, még hosszabb távokon sem.

Hogyan találom meg az elektromos autók töltőállomásait?

Mielőtt nagyobb távolságra utazik, javasoljuk, hogy használjon útvonaltervező vagy töltőállomás-kereső applikációkat. Ott biztosan talál elég töltőállomást ahhoz, hogy elektromos autójával kényelmesen eljusson úti céljához.

Mennyibe kerül havonta egy elektromos autó?

Az Opel Mokka-e fogyasztása 100 kilométerenként körülbelül 18 kilowattóra. A jelenlegi (2022-es) kb. 70 Ft/kWh áramár mellett 18 kilowattóra összesen 1260 Ft-ba kerül. A feltöltés ezért olcsóbb, mint egy benzinmotor megtankolása. Ha összehasonlítja az egyéb költségeket, például a karbantartási és szervizköltségeket, az adókat és a biztosításokat, az elektromos autó e téren is jobban szerepel.

Milyen magas a töltőáram az elektromos autóknál?

Attól függ, hogy milyen töltési lehetőséget használ és hol tölti az autót. A váltóáramú töltőállomások általában 11-22 kW töltési teljesítményt kínálnak. A kombinált töltőállomások jelenleg legfeljebb 43 kW AC teljesítményt kínálnak (Type 2) és legfeljebb 150 kW DC teljesítményt CSS és/vagy CHAdeMO esetén.