Skip To Content
Töltési idők

Tudnivalók az elektromos autók töltési idejéről

Könnyen kiszámíthatja elektromos autója töltési idejét: ossza el az akkumulátor kapacitását a töltési teljesítményével. A Mokka-e esetében 50 kWh osztva 11 kW-tal 4,5 órát jelent. A töltési teljesítmény azonban nem mindig állandó a töltési folyamat során, így függhet az akkumulátor állapotától.

Mi a különbség az AC és a DC töltés között?

AC - váltóáram
Minden elektromos autó feltölthető váltóárammal. Mivel azonban az akkumulátor csak egyenáramot képes tárolni, egy fedélzeti töltő a hálózatról érkező váltóáramot egyenárammá alakítja. A váltóáramú töltőállomások szabványosított csatlakozókkal (Type 2 töltőcsatlakozók) rendelkeznek, amelyek egyfázisú vagy háromfázisú váltóáramot biztosítanak.    
Az AC a váltóáram rövidítése, azaz olyan elektromos áram, amelynek iránya periodikusan változik. Az AC töltés különösen akkor ideális, ha az autót hosszabb időn keresztül lehet tölteni, például egy fali töltőn.
DC - egyenáram
Ahhoz, hogy az autót egyenárammal (DC) lehessen tölteni, úgynevezett villámtöltő állomásra van szükség. A benne található transzformátor az elektromos hálózat váltóáramát (AC) egyenárammá (DC) alakítja át. Ez azt jelenti, hogy a villamos energiát nem az elektromos autóban kell átalakítani, így az közvetlenül az akkumulátorba juthat. Ez biztosítja, hogy a folyamat sokkal gyorsabb legyen. 
Az egyenáramú töltést, az úgynevezett villámtöltést nagy körültekintéssel kell végezni, mert gondatlanság esetén az akkumulátor túlmelegedéséhez és visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet. Európában a CCS-dugó a szabvány egyenáramú töltés esetében. A DC az egyenáram rövidítése, mivel az elektromos áram egy irányban folyik.
Melyik töltési módszer a jobb?

Opel elektromos autóját egyenárammal vagy váltóárammal is feltöltheti. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei: A váltóáramú töltés szinte mindenhol elérhető, a háztartási konnektoroktól a fali töltőkön át a nyilvános töltőállomásokig, és a villámtöltéshez képest olcsóbb. Az egyenáramú töltés különösen a hosszabb utazások során praktikus.

 

Egyenárammal mindössze 30 perc alatt 80%-ra töltheti fel az akkumulátort. Úgy is mondhatjuk, hogy ez egy hosszabb kávészünet útközben. A túl gyakori villámtöltés azonban károsíthatja az akkumulátort - és ennek megfelelően drágább is.

 

Töltési idők áttekintése

Hasonlítsa össze különböző töltőkábelek és fali töltők töltési idejét.

Tudnivalók a töltési időről

Mennyi ideig tart feltölteni egy elektromos autót?

Három fő tényezőtől függ, hogy mennyi idő alatt tölthető fel az elektromos autó: mennyire van tele az akkumulátor, mekkora az akkumulátor mérete - és mennyi töltési energiával rendelkezik az áramforrás. Egy villámtöltő állomáson (DC) körülbelül 30 perc alatt 80%-ra töltheti fel akkumulátorát. Egy 22 kW-os fali töltőn 7,5 óra alatt töltheti fel teljesen a Corsa-e-t. Egy 3,7 kW teljesítményű töltőállomáson ez kétszer annyi időt vesz igénybe.

Mennyibe kerül egy elektromos autó feltöltése?

Három fő tényezőtől függ, hogy mennyi idő alatt tölthető fel az elektromos autó: mennyire van tele az akkumulátor, mekkora az akkumulátor mérete - és mennyi töltési energiával rendelkezik az áramforrás. Egy gyorstöltő állomáson (DC) körülbelül 30 perc alatt 80%-ra töltheti fel akkumulátorát. Egy 22 kW-os fali töltőn 7,5 óra alatt töltheti fel teljesen a Corsa-e-t. Egy 3,7 kW teljesítményű töltőállomáson ez kétszer annyi időt vesz igénybe.

Milyen tényezők befolyásolják a töltési időt?

Számos tényező befolyásolhatja az elektromos autó töltési teljesítményét, mindenekelőtt a külső hőmérséklet és az akkumulátor töltöttségi szintje - mivel ez 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletre optimalizált. Télen vagy nyáron a töltési idő ennek megfelelően hosszabb lehet. Ezenkívül nagyobb a töltési sebesség, ha az akkumulátor 20 és 80 százalék közötti töltöttségi szinten van.