Skip To Content
Teljesen elektromos változatban is rendelhető az Opel megújult kishaszonjármű palettája

Teljesen elektromos változatban is rendelhető az Opel megújult kishaszonjármű palettája

2024. február 9.

  • Magyarország kategória első elektromos furgonjai, az Opel Combo és az Opel Vivaro mellé csatlakozik az elektromos Movano is
  • Attraktív árak: maximális állami támogatás esetén az elektromos Combo és Vivaro csak mintegy félmillióval kerül többe, mint a dízel változat
  • Testreszabott ajánlat minden vállalkozásnak az elektromos autó pályázat keretében

Budapest/  Az elektromos autók vásárlásához igényelhető, akár 4 millió forintos állami támogatás elindulásával egyidőben, az Opel megkezdte teljesen megújult kishaszonjárműveinek értékesítését. Tavaly az elektromos járművek között kategóriájában mind a Combo Electric, mind pedig a Vivaro Electric piacvezető volt és általánosságban is jól szerepelt az Opel a kishaszonjármű eladásokban: éves szinten az ötödik helyet foglalta el.

 

„Jó árakkal és nagyon jó pozícióból indulunk neki a versenynek, hiszen a kívül-belül megújult és nagyobb hatótávú elektromos sikermodelljeink – a Combo és Vivaro – mellé csatlakozik a Movano is, amiből tavaly a hazai piacon még nem volt elektromos ajánlatunk.” – mondta Rosta Gergely, az Opel magyarországi igazgatója. „Azt várjuk, hogy kishaszonjármű fronton is élénkíteni fogja az elektromos változatok eladását a megpályázható állami támogatás, de emellett a dízel motoros paletta is sikeres lesz.”

 

Az Opel által kínált flottakedvezménnyel a nettó indulóárak az elektromos zárt furgonokra:

 

Combo Electric                  10 550 000

 

Vivaro Electric                    12 990 000

 

Movano Electric                17 790 000

 

Elektromos Combora az elérhető állami támogatás 3 800 000 Ft, Vivaróra akár 4 000 000 Ft (az ügyféligények döntő többségét lefedő 75 kWh akkukapacitású változatok esetén), Movanóra pedig szintén 4 000 000 Ft.

 

A maximálisan elérhető állami támogatással így az elektromos Combo nettó 6 750 000 forinttól, a kisebb akkumulátorral szerelt Vivaro pedig nettó 9 190 000 forinttól indul vállalkozások számára – ez mindkét modellnél mintegy félmillióval több csak annál, mint amibe a dízel motoros kerül! A Movano esetében nagyobb a különbség, ott a maximális állami támogatással az elektromos változat 13 790 000 forinttól érhető el.

 

A dízel motoros új Opel kishaszonjárművek nettó induló árai:

 

Combo                                 6 290 000

 

Vivaro                                  8 550 000

 

Movano                              7 990 000

 

És most röviden az elektromos újdonságokról:

 

A Combo Electric hatótávolsága mostantól hosszabb a korábbinál: az Eco, Normal és Power vezetési móddal használható, tisztán elektromos hajtású modellváltozat akár 330 km-t is lefuthat az 50 kWh-s akkumulátor egyetlen töltésével (WLTP vegyes ciklus[1]). Ez 50 km-rel több, mint az elődmodellnél volt. A többletet a hajtáslánc tökéletesítése révén érték el az Opel mérnökei: a Combóban most először megjelent a hőszivattyú, amely különösen alacsony hőmérsékleti körülmények között segít megnövelni a lefutható távot. Modern technikájú, 100 kW/136 LE teljesítményű (270 Nm) villanymotorjával az új Combo Electric végsebessége 130 km/h. Az alapfelszerelés részét képezi a 7.4 kW-os fedélzeti töltő (11 kW-os is elérhető), és 100 kW-os nagyteljesítményű gyorstöltéssel pedig a Combo Electric akkuja mindössze 30 perc alatt 80%-ig tölthető. Az új Opel Combo Electric elődjéhez hasonlóan nagy teherbírású. Raktere változatlanul 4.4 köbméteres (ugyanakkora, mint a belső égésű hajtással szerelt változatoké), teherbírása 780, a vontatható tömeg maximuma pedig 750 kg – mindkettő kategóriaelső érték.

 

Az új Opel Vivaro Electric 50 kWh-s vagy 75 kWh-s akkumulátorral kapható. A továbbfejlesztett 75 kWh-s akkumulátorral akár 350 kilométeres hatótávolság (WLTP1) is elérhető egy töltéssel – ez 20 kilométerrel több, mint korábban. A különösen energiatakarékos vezetés érdekében a Vivaro Electric regeneratív fékrendszerrel rendelkezik, amely a kormánykerék mögötti váltó lapkák segítségével három rekuperációs fokozatban állítható. Az elektromos jármű feltölthető a széria 11 kW-os fedélzeti töltővel de igazán hatékony megoldás a 100 kW-os egyenáramú gyorstöltő, amelynél 50 kWh-s akkumulátor esetében mintegy 38 perces, a 75 kWh-s akkumulátor esetében pedig 45 perces megállás szükséges ahhoz, hogy az akkumulátor 5 százalékos állapotból 80 százalékra töltődjék. Az új Vivaro Electric villanymotorja 100 kW/136 LE teljesítményű. A 260 newtonméteres maximális nyomaték már a gázpedál első lenyomásától rendelkezésre áll.

 

Abszolut újdonság az Opel hazai kínálatában az új Movano Electric, amely akár 420 km-es hatótávolságot (WLTP1 ) és 150 kW-os gyorstöltést is tud A tisztán akkus-elektromos hajtású Movano Electric villanymotorja 200 kW/270 lóerős. A már az elindulás pillanatában elérhető forgatónyomatéki csúcs 400 Nm, így a Movano Electric már az elindulás pillanatától különleges menetdinamikát és rugalmasságot kínál akár teljes terheléssel is, végsebessége pedig eléri a 130 km/h-t.  A Movano Electric vezetője háromféle üzemmód közül választhat a teljesítmény és a hatótáv optimális kihasználása érdekében “Normal” (160 kW-re korlátozott csúcsteljesítménnyel), “Eco” (120 kW, a hosszabb hatótáv érdekében) és “Power” a nagy teljesítményért (200 kW). A motorféküzemi visszatáplálás szintje négy fokozatban szabályozható, a kormány billentyűivel.

 

Az új Movano Electric-hez alapáron 11 kW-os háromfázisú fedélzeti töltő jár, ugyanakkor - az Opelnél most először – a modell 150 kW-s egyenáramú tölthetőséggel is elérhető. Így gyorstöltővel az akkumulátor akár mindössze 55 perc alatt 80%-ig telíthető.