Skip To Content

Adam Opel 160 éve alapította cégét

2022. augusztus 30.
  • 1862. szeptember: minden az első varrógépekkel kezdődött
  • 1868: Adam Opel megnősült, és felépítette első üzemét
  • 1886: Rüsselsheim-ban elkészült az első kerékpár
  • 1899: elindult az Opel autók gyártása
  • 2022: az Opel elektromos mobilitás-szolgáltatóvá fejlődik

Rüsselsheim. Az Opel különleges évfordulót ünnepel idén: Adam Opel éppen 160 évvel ezelőtt alapította meg vállalkozását Rüsselsheim-ban, ezzel letéve annak a nemzetközi vállalatnak az alapjait, amely ma már több területen is sikeresen tevékenykedik világszerte. Az 1862-ben varrógépgyártással induló Opel gyorsan a világ legnagyobb kerékpárgyártójává nőtt, majd világszerte elismert és sikeres autómárkává vált. Az Opel termékeit a kezdetek óta megkülönböztető jelmondat - “elérhető innovációk mindenkinek” - ma éppúgy érvényes, mint 160 évvel ezelőtt. Az Opel elkötelezetten hisz a villamosításban, és villamosított hajtásláncú modellek széles választékát kínálja vásárlóinak.

 

Az alapítás, 1862: nehéz kezdetek

Philipp Wilhelm Opel lakatosmester legidősebb fiának sorsát meghatározta apja hivatása, az öreg Opel ugyanis Adam-ot szemelte ki utódjául az üzletben is. Adam-nak azonban más tervei voltak, Párizsba vágyott, ahová Liège, Brüsszel és London után végül el is jutott. Itt döntötte el, hogy beszáll a varrógép üzletbe. 25 éves korában, 1862 augusztusának végén visszatért szülőhelyére, Rüsselsheim-be, és szülei házában - a varrógépek sikerében nem igazán bízó apja tiltakozása ellenére - megnyitotta első, szerény műhelyét. A nagyvárosi élet után a csendes Rüsselsheim komoly változást jelentett Adam életében, ennek ellenére az akkor mindössze 2000 lakosú településen alapította meg később világméretűvé nőtt vállalkozását.

 

Az első varrógép összeszerelése még hónapokig tartott, de miután elkészült, a helyi Hummel szabóság megvette, és 40 éven át használta. A márka jelmondata már akkor így szólt: “az Opel megbízható”. 1863-ban Adam Opel nagybátyja istállóját alakította üzemmé, bátyja Georg pedig Párizsból látta el őt acéllal, alkatrészekkel, tűkkel, és komplett, értékesítendő varrógépekkel. Megjelentek a márka első hirdetései is, Adam pedig felvette az első alkalmazottat - a cég immár nem csak építette a varrógépeket, de sikeresen kereskedett is velük.

 

A következő években a varrógépüzlet felvirágzott, Opel pedig terjeszkedett. 1868-ban új, kétszintes üzemet épített, gőzgéppel, iroda- és lakószárnnyal. Itt már 40 munkás dolgozott. Még ugyanebben az évben Adam megnősült, felesége Sophie pedig nem csak a háztartást, hanem a cég könyvelését is vezette, miközben új szemléletet hozott a vállalkozásba. A termelés gyorsan felfutott, jelentős részben annak köszönhetően, hogy Opel az egyedi vevői igényeket is figyelembe vette varrógépeinek készítésekor; sőt, rendelésre egyedi célgépeket is gyártott. 1886-ban már 18,000 Opel varrógép készült, a márka Németország egyik legnagyobb varrógépgyártója lett, és egész Európába exportált.

 

A rejtett cápák hagyománya az új modelleknél is folytatódik, de hogy pontosan hol bukkannak majd fel az autón, az továbbra is titok. A vásárlók és a rajongók biztosan örömüket lelik majd a keresésben.

1887: a varrógépektől a kerékpárokig

Az 1880-as években az ipari fejlődés új üzleti lehetőségeket kínált. Adam Opel egy párizsi útján, 1884-ben figyelt fel a nagykerekű velocipédekre, amelyekből akkoriban már sokat lehetett látni a francia főváros utcáin. Vásárolt is magának egyet, és 1886-ban sorozatgyártásba vitte. Az 1887 őszén kiadott, gazdagon illusztrált árlistával hivatalosan is kezdetét vette a márka fejlődésének fontos új korszaka.

 

Akárcsak korábban a varrógépeknél, az Opel a kerékpárgyártásban is gyorsan elsajátította és gyártásba is vette a legmodernebb technológiákat. 1888-ban a velocipédeket az üzem sorain leváltották a modern, kiskerekű kerékpárok, 1890-re már 2,200 kétkerekűt értékesített a márka. Az Opel házaspár öt fiúgyermeke több mint 550, komoly reklámértékkel bíró versenygyőzelemmel öregbítette a családi cég kerékpárjainak hírnevét. 1920-ra az Opel a világ legnagyobb kerékpárgyártójává nőtt, immár 15,000 kereskedő árulta a Rüsselsheim-i bringákat. A futószalagos gyártás 1923-as bevezetése után az üzemben átlagosan hét másodpercenként készült el egy-egy bicikli.

 

1899: az Opel autógyártásba kezd

Adam Opel 1895-ös halála után az öt fia által működtetett vállalkozás életében komoly lépés volt, amikor 1899-ben a tulajdonosok úgy döntöttek, autógyártásba fognak. Az Opel az iparág egyik úttörőjeként különösen gazdag tradíciókkal büszkélkedhet. 1899. január 21.-én a vállalat megvásárolta a Dessauban működő “Anhaltische Motorwagenfabrik” nevű céget Friedrich Lutzmann-tól, és már abban az évben elkezdte az Opel “Patent-Motorwagen System Lutzmann” gyártását Rüsselsheim-ben. 1906-ban elkészült az ezredik autó, de a komoly áttörést az jelentette, amikor 1907-ben az Opel a császári udvar hivatalos automobil-szállítójává léphetett elő. Ugyanakkor a márka már akkoriban is elkötelezetten törekedett az automobilizmus demokratizálására, arra, hogy sokak számára elérhető autót gyártson, amire kiváló példa az 1909-ben bemutatott kisautó, a “Doktorwagen”.

 

A következő évtizedekben az Opel az autóipar meghatározó márkájává nőtt, a kényelem, a biztonság és a modern technológiák következetes alkalmazása mindvégig a legfontosabb jellemzői közé tartozott. Folyamatosan fejlődött, de e közben mindvégig hű maradt alapfilozófiájához: elérhető mobilitást kínálni mindenkinek. 160 évvel ezelőtt Adam Opel kiváló varrógépeket készített, ma az Opel a modern és jövőközpontú mobilitást kínálja ügyfeleinek. A márka már ma is több villamosított modellt kínál, köztük három teljesen emissziómentes, akkumulátoros-elektromos hajtásút. Az Opel Corsa a Mokka és a könnyű haszonjármű trió, a Combo, a Vivaro és a Movano, akkumulátoros-elektromos hajtással is készül, az Opel Grandland és az Opel Astra pedig plug-in hibridként szintén elérhető. Az elektromos hajtásláncok kínálatát az üzemanyagcellás Opel Vivaro-e HYDROGEN egészíti ki. Már a 15 évnél idősebb fiatalok is belekóstolhatnak az elektromobilitásba az Opel Rocks-e révén.