Skip To Content
Hatótáv maximalizálása

Tegye elektromos autóját a hosszútáv sztárjává

Könnyen megnövelheti a hatótávot, ha tisztában van vele, hogyan tegye. Az apró változtatások összeadódnak, és elektromos autóját hosszútávfutó szupersztárrá teszik. S bár mindent nem tarthat ellenőrzése alatt, nagyon sokat tehet azért, hogy messzebbre jusson. Ha szeretné maximalizálni elektromos autója hatótávját, az alábbi fő tényezőkre kell figyelnie:

Vezetési stílus

Két fő tényező van befolyással a hatótávjára: az, hogy milyen gyorsan hajt és milyen intenzíven gyorsít. A fő szabály: ha megduplázza a sebességet, az felére csökkenti a hatótávot. S minden gyorsuláskor többletenergiát használ el.

 

A hatótáv növelésének egyszerű módjai:

  • Kerülje a hirtelen fékezéseket – hacsak nem áll fenn vészhelyzet –, mert utána újra gyorsítania kell.
  • Kapcsolja ki a Sport módot, ha nincs rá szüksége.
  • Ne siessen. Vezessen mérsékelt sebességgel és kerülje a szükségtelen gyorsítást.
  • Az autópályán próbáljon egyenletesen haladó járművet követni, például egy kamiont – természetesen biztonságos távolságból.
  • Az útvonal tervezésekor próbálja meg elkerülni a nagy, meredek hegyeket.

 

Az Opel okosautó-funkciók részét képező E-mobilitási coaching fontos tanácsokkal segít Önnek, hogy profi elektromos autóssá válhasson.

Plusz súly

Autója súlya közvetlenül befolyásolja a hatótávot. Ezért szabaduljon meg minden szükségtelen súlytól indulás előtt:

 

  • Távolítsa el azokat a tartozékokat, amelyekre nincs szüksége.
  • Győződjön meg arról, hogy a hátsó üléseken és a csomagtérben nincsenek felesleges tárgyak.
  • A tetőcsomagtartó remek a sporteszközök szállítására, de ha nincs használatban, csak rontja autója aerodinamikai hatékonyságát.

Abroncsnyomás

Az abroncsok megfelelő nyomása nagyon fontos a jármű hatótávjának maximalizálása szempontjából. A túlságosan lapos abroncsok több energiát fogyasztanak, és drasztikusan csökkentik a teljes töltéssel megtehető kilométerek számát. Ezért ellenőrizze az abroncsnyomást legalább havonta egyszer, illetve hosszú utak előtt. Ha alacsony az abroncsnyomás, hajtson a legközelebbi benzinkútra és fújja fel az abroncsokat az ajánlott nyomásra.