Skip To Content
Vállalat

Vállalat

Vállalati fenntarthatóság

Évente beszámolót készítünk a fenntarthatóságról, amely számos témát lefed: a környezetvédelmet, a CO2-kibocsátás szempontjából semleges autógyártást, a társadalmi felelősségvállalást, a fenntartható ellátási lánc menedzsmentet, az új technológiákat és a biztonságot.

 

2017. augusztus 1-ig, amikor a Stellantis csoport megvásárolta a céget, a General Motors részére készítettünk jelentéseket a fenntarthatóságról (GM fenntarthatósági jelentés). 2018-tól viszont már a Stellantis (vállalati társadalmi felelősségvállalás) jelentésének részévé válunk.

ISO 14001/50001 tanúsítványok

Gyáraink és több kiemelt, nem gyártással foglalkozó telephelyünk ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkező környezetvédelmi vezetési rendszert tart fenn. Az ISO 14001 szabvány globálisan elismert alapot nyújt a környezetvédelmi vezetési rendszerek fejlesztéséhez a környezeti célkitűzések elérésére, a megfelelésre vonatkozó kötelezettségek kezelésére és a környezeti teljesítmény javítására. Ezenkívül zaragozai gyárunk EMAS tanúsítvánnyal rendelkezik. Az EMAS (Eco-Management and Audit Scheme – környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer) egy az 1221/2009/EK rendeleten alapuló önkéntes eszköz, amely segít a bármely méretű vagy bármely iparághoz tartozó vállalatok és szervezetek környezeti teljesítményének folyamatos javításában.

Legtöbb energiakezelő rendszerünk az ISO 50001 szabványnak megfelelően van tanúsítva. Az ISO 50001 tanúsítvány az összes iparágban működő céget támogatja abban, hogy hatékony energiafelhasználással csökkentsék a költségeket és takarékoskodjanak az erőforrásokkal. Lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy hatékony energiapolitikát fejlesszenek ki és valósítsanak meg, valamint adatelemzéssel ellenőrizzék a célok megvalósulását.

Környezetvédelmi és energetikai irányelv

Komolyan vesszük a felelősségünket a környezet iránt. Az Opel/Vauxhall környezetvédelmi és energetikai irányelv keretként és útmutatóul szolgál alkalmazottainknak, és összefoglalja a környezetvédelemre, energiateljesítményre és fenntarthatóságra vonatkozó elkötelezettségünket. 

 

Jövőkép

Az Opel jövőbeli célja, hogy elismert, CO2-semleges és hulladékmentes alapon működő vezető autógyártóvá és mobilitási szolgáltatóvá váljon. 

 

Környezetvédelmi és energetikai alapelvek

Az Opel elkötelezett az emberi egészség, a természeti erőforrások és a környezet védelme mellett. Ez az elkötelezettség magában foglalja a jogszabályoknak való megfelelést, de túlmutat azon, és tartalmazza a hatékony környezetvédelmi és energiatakarékos gyakorlatok üzleti döntésekbe történő integrálását. Az Opel a környezeti és energiateljesítmény folyamatos javítását tűzte ki célul, megfelelő célkitűzések és célszámok meghatározásával, a szükséges erőforrások biztosításával és vezetési rendszerek bevezetésével. Az alábbi környezetvédelmi és energetikai alapelvek képezik a keretet a célkitűzések és célszámok meghatározásához, és útmutatóul szolgálnak az Opel személyzetének mindennapi munkájuk végzése során.

1. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy tetteinkkel megvédjük és helyreállítsuk a környezetet. Ez magában foglalja a hulladék- és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, az erőforrások megőrzését, az energiatakarékosságot és az anyagok újrahasznosítását a termék életciklusának minden szakaszában.

2. Továbbra is folytatjuk az alternatív meghajtási rendszerek és a fenntartható mobilitási szolgáltatások fejlesztését a szennyezőanyag-kibocsátás kiküszöbölése érdekében.

3. A továbbiakban is támogatjuk az energiahatékony termékek és szolgáltatások vásárlását, és formatervezésünkkel az energiateljesítmény javítását kívánjuk elősegíteni.

4. A továbbiakban is együtt fogunk dolgozni a kormányzati szervekkel a műszaki szempontból megalapozott és pénzügyileg felelősségteljes környezetvédelmi jogszabályok és rendelkezések kidolgozásában.

5. Továbbra is teljesítjük a megfelelési követelményeket, beleértve az Opel/Vauxhall által aláírt, az energiafelhasználással, a fogyasztással és a hatékonysággal kapcsolatos, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó jogi és egyéb követelményeket.

6. Gyártási tevékenységet végző telephelyeinken a továbbiakban is ISO 14001 vagy EMAS tanúsítású vezetési rendszereket alkalmazunk a környezet védelmére. A gyártási tevékenységet nem végző telephelyek esetében a vezetési rendszer szükséges szintjét kockázatértékelés alapján határozzuk meg. Gyártási tevékenységet végző telephelyeink legtöbbjén ISO 50001 tanúsítású vezetési rendszereket alkalmazunk az energiateljesítmény kezelésére, és kifejlesztés alatt áll egy stratégia ezen rendszerek bevezetésére valamennyi gyártási telephelyünkön. Folyamatosan fejleszteni fogjuk vezetési rendszereinket, hogy növelni tudjuk környezeti és energiateljesítményünket.

7. Beszállítóinkat meg fogjuk kérni az ISO 14001/ ISO 50001 vagy hasonló tanúsítású rendszer alkalmazására. Ezen felül figyelembe fogjuk venni a környezet- és energetikai teljesítménykritériumokat a beszállítók kiválasztásánál.

8. Továbbra is integráljuk a környezetvédelemmel / energiával kapcsolatos üzemeltetési feladatokat termelési rendszerünkbe, a tervezést, a karbantartást és a logisztikai feladatokat, hogy növeljük az egyének tudatosságát és felelősségvállalását, valamint jobban ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a minket érintő kockázatot.

9. Elérhetőek vagyunk és párbeszédet folytatunk a belső és külső érintettekkel is, beleértve a környezeti és energiateljesítményünkre vonatkozó információk elérhetőségét, valamint a környezet- és energiatudatosságot és a biodiverzitást erősítő kezdeményezések aktív támogatását.

10. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy szervezetünket rendkívül energiahatékony vállalattá alakítsuk át.