Skip To Content
Újrahasznosítás

A zöldebb mezőkhöz vezető út

Újrahasznosítás a környezet védelméért

Mivel a környezet fontos számunkra, folyamatosan növeljük újrahasznosítási folyamatunk hatékonyságát, és termékeinket kezdetektől a fenntarthatóságot figyelembe véve tervezzük meg.

Az Opel kiemelten kezeli a fenntarthatóságot szem előtt tartó tervezést. Ennek része a gyártás során keletkező, valamint a járművek élettartamának végén jelentkező hulladék mennyiségének csökkentése is. Az Opel fenntarthatóság-központú tervezése része a környezet iránti, valamint az értékes fém- és energiakészletek megőrzése iránti elkötelezettségünknek.

Fenntartható tervezés

A fenntarthatóság modellje

Sokkal könnyebbé teszi az újrahasznosítást

A termékfejlesztés szempontjából az Opel újrahasznosítási stratégiája két alappilléren alapul:

 • A fenntarthatóság modellje
 • Járműgyártási anyagciklusok kidolgozása és megvalósítása. 

Integrált termékfelelősség

Fejesztés

 • Életciklus-értékelések
 • Fenntarthatóság-központú anyagválasztás

 

Termelés

 • Újrahasznositott anyagok (reciklátumok) alkalmazása

 

Használat

 • Kereskedő általi forgalomból kivonás (hulladékkezelés)
 • Pótalkatreszék

 

Hasznositás

 • Jármü hasznositasa
 • Szennyezésmentesités és előkezelés
 • EU ELV-irányelv
Részletek Mutasson Kevesebbet
Annak érdekében, hogy minden Opel termék megfeleljen az újrahasznosítási céloknak, az Opel tervezőcsapatainak követniük kell az "Újrahasznosíthatóság / Helyreállítás" irányelveket. Ezek az irányelvek azért jöttek létre, hogy támogassák mind az Opel mérnökeit, mind beszállítóit az újrahasznosítható járművek fejlesztésében. Ez a folyamat is segít a mérnököknek annak megállapításában, hogy a járművek életciklusának végén hogyan lehet újrahasznosítani az alkatrészeket.

A fenntartható tervezés elemei

 • fenntarthatóság-központú anyagválasztás
 • szennyezésmentesítést szem előtt tartó tervezés
 • előkezelést szem előtt tartó tervezés
Az Opel nagy hagyománnyal rendelkezik az újrahasznosított anyagok használatában. Több, mint 230 műanyag újrahasznosított típus került meghatározásra és jóváhagyásra a gyártáshoz.

Új erőforrásokkal összehangolva az újrahasznosított anyagoknak ugyanazokat a műszaki előírásokat kell teljesíteniük, alacsonyabb gyártási költségek mellett. Az újrahasznosított anyagok előnyben részesülnek ezen két kritérium teljesüle esetén,  változatlan minőség mellett. Újrahasznosítással foglalkozó csapatunk minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy magas színvonalú megjelenést és élményt, hőállóságot és mechanikai tartósságot biztosítson, a minőségi követelmények betartása mellett.

Mostantól az Opel autók látható és rejtett részeihez is használhatók, mivel újrahasznosított anyagaink jó minőségűek.

Újrahasznosított anyagok haszálata

A kiemelt alkatrészek újrahasznosított anyagokból készülhetnek (példa: Insignia)

Hasznosítási koncepció

Az Opel hasznosítási koncepció

Élettartama végére ért Opelje számára

Leszállítás

Az utolsó tulajdonos eljuttatja leselejtezendő járművét (ELV=End-of-life vehicle) egy velünk szerződött visszavételi partnerhez. A jármű átvizsgálása után a visszavételi partner kiállítja a szükséges megsemmisítési bizonyítványt (Certificate of Destruction, CoD).

Előkezelés és szennyezésmentesítés

Először is eltávolítják az akkumulátort és semlegesítik a légzsákokat. Ezt követően a visszavételi partner eltávolítja az összes üzemanyagot és a működéshez szükséges további folyadékokat: motorolajat, váltóolajat, fékfolyadékot, valamint a hűtővizet és a légkondicionáló berendezés hűtőközegét.

Bontás

A következő lépés az alkotóelemek és rendszerek szétválasztása, hogy használt alkatrészként értékesítsék azokat, vagy felhasználják őket újragyártott alkatrészek alapjaként. Ha gazdaságilag megéri, az olyan anyagokat, mint a műanyag és az üveg, kiszerelik az újrahasznosítás érdekében.

Tárolás

A környezetre veszélyes anyagokat összegyűjtik, majd később elküldik egy speciális újrahasznosító céghez újrahasznosítás vagy megsemmisítés céljából.

Aprító

Az előkezelt hulladékot az aprítóba juttatják, ami a leselejtezendő gépjárművet apró darabokra vágja, és szétválogatja a különböző célú visszanyerés vagy újrahasznosítás érdekében.

Utóaprítási technológia (PST)

Az aprítóból kikerülő szétválasztott anyagdarabokat tovább kezelik különféle technológiákkal (mágnesezés, örvényfolyam, úsztatás), hogy értékes másodlagos nyersanyagként felhasználható anyagdarabokat nyerjenek ki belőlük.

Visszanyerés / hasznosítás/ hulladéklerakás

Az aprítóból és az utóaprító üzemekből származó anyagdarabokból az anyagok újrahasznosíthatók (pl: szén helyettesítésére a kohókban, vagy a víz kivonására a szennyvízüledékből), vagy hasznosíthatók a cementiparban. Ez az eljárás lehetővé teszi a gépjármű 95%-os újrahasznosítását, és jelentősen csökkenti a megmaradó, lerakásra kerülő hulladék mennyiségét.

Visszavételi pontok

Hasznosítsa újra Opelét

Leselejtezendő járművek visszavételére vonatkozó eljárásunk
Mindig mindent megtettünk azért, hogy környezetbarátok legyünk, de az újrahasznosítás immár nem választás kérdése, hanem jogszabályi kötelezettség. 2006. június 8-a óta újrahasznosítási kezdeményezés írja elő a gyártóknak, hogy csökkentsék a járműgyártás és a jármű leselejtezése során keletkező hulladék mennyiségét.

2007. január 1-e óta minden Opel autót visszavesznek az Opel szerződéses partnerei annak hasznos élettartamának lejártakor. Bizonyos feltételek mellett (lásd lentebb) ez ingyenes szolgáltatás.

Biztosítani szeretnénk, hogy leselejtezett járművét környezetbarát módon hasznosítsák újra. Ezért biztosítjuk, hogy minden visszavételi helyünk megfeleljen az ELV rendelet jogi követelményeinek, és független szakértők által, a törvényeknek megfelelően legyen tanúsítva. Minden visszavételi partnerünket, az összes folyamatot, valamint valamennyi bejövő és kimenő anyagáram dokumentálását újrafeldolgozó szakembereink is ellenőrzik.

Leselejtezendő Opeljét csak akkor vesszük vissza ingyenesen, ha teljesülnek az alábbi feltételek:

 • Nem hiányoznak alapvető alkatrészek vagy alkotóelemek
 • A jármű nem tartalmaz semmilyen nem autóipari hulladékot
 

Miután átadta leselejtezendő járművét a visszavételi partnernek, ő átadja Önnek a megsemmisítési bizonyítványt (CoD), amely az autónak a járműnyilvántartásból való végső kivezetéshez szükséges. Most már nyugodt lehet abban a tudatban, hogy régi autóját a leginkább környezetbarát módon fogják ártalmatlanítani.

A legközelebbi Opel visszavételi partner keresése: