Opel, BlueInjection, bevezetés

MI AZ BLUEINJECTION-TECHNIKA?

A BlueInjection az Opel élenjáró SCR dízel-technológiája, amely az AdBlue® * technológiát használja a nitrogén-oxidok szintjének további csökkentésére és a tisztább kibocsátás érdekében.

 

*Az AdBlue® a Verband der Automobilindustrie e.V. bejegyzett védjegye

Opel, AdBlue, előnyök

AMI ELŐNYÖS A KÖRNYEZETNEK, AZ ELŐNYÖS ÖNNEK IS.

Azzal, hogy BlueInjection technikával felszerelt járművet vásárol, segít csökkenteni a káros nitrogén-oxid (NOx) kibocsátást, ezáltal pedig csökken az ökológiai lábnyoma.

Előző
 • Opel, AdBlue, mikor kell újratölteni

  MIKOR KELL ÚJRATÖLTENI?

  A BlueInjection rendszerrel felszerelt autókat rendszeresen újra kell tölteni AdBlue®-adalékkal a javasolt szervizintervallumok között is. De ne aggódjon, egy jelzés a műszerfalon figyelmeztetni fogja, ha alacsony az AdBlue® szintje.

 • Opel, AdBlue, hogyan kell újratölteni

  HOGYAN KELL ÚJRATÖLTENI AZ ADBLUE®-ADALÉKOT?

  Töltse fel saját maga a töltőállomásokon lévő számos AdBlue®-kút egyikénél. Vagy válasszon a kapható újratöltő palackok széles választékából.

Következő
Előző
 • MIKOR KELL ÚJRATÖLTENI?

 • HOGYAN KELL ÚJRATÖLTENI?

Következő

FURGONOK BLUEINJECTION TECHNIKÁVAL

A LEGGYAKORIBB KÉRDÉSEK A BLUEINJECTION ÉS AZ ADBLUE® TÉMAKÖRÉBEN.

Mi az az AdBlue®?

Az AdBlue® (melyet dízel-kipufogófolyadéknak is neveznek) egy szagtalan, színtelen, nem mérgező folyadék, amely 32,5% karbamidból és 67,5% vízből áll.

Mivel javarészt víz, ezért -11°C-on megfagy (32,5%-os koncentrációnál legalacsonyabb a vízben oldott karbamid fagyáspontja), így hogy a jármű minden körülmények között működőképes maradjon, minden AdBlue®-tartály fűtéssel van felszerelve, amely elegendő mennyiségű folyadékot olvaszt fel a kibocsátás csökkentéséhez.

Mi az az SCR technika?

Az SCR szelektív katalitikus redukciót jelent, és a dízelmotorok kipufogógázának nitrogén-oxid (NOx) tartalmának csökkentésére alkalmazott technika. Működésének alapja az AdBlue®-adalék (dízel-kipufogófolyadéknak is hívják); ez tiszított vízben feloldott karbamid 32,5%-os oldata, melyet a kipufogócsőbe fecskendeznek. Az AdBlue®-adalékban lévő karbamidból a kipufogógáz magas hőmérsékletének hatására ammónia (NH₃) szabadul fel, és ez az ammónia reakcióba lép a nitrogén-oxidokkal (NO és NO₂) a katalizátorban, ártalmatlan nitrogénné (N₂) és vízgőzzé (H₂O) alakítva őket.

Létezik alternatívája az SCR technikának?

Az SCR technika a legújabb technika a jövőbeni károsanyag-kibocsátási normáknak való megfeleléshez vezető úton. Az Opel emiatt döntött úgy, hogy 2018-tól a teljes dízelflottánál bevezeti a BlueInjection (az Opel SCR technikája) alkalmazását.

Mi történik, ha nem töltöm fel az AdBlue®-tartályt?

Ha az AdBlue®-tartály üres, az autó nem indul el újra, ha kikapcsolja a gyújtást! Ez nem hiba, hanem a rendszer jogszabályilag előírt jellemzője. Ha eléri ezt az állapotot, a rendszert teljesen fel kell tölteni, és csak akkor lehet újra beindítani az autót.

Mire ügyeljek AdBlue®-adalék vásárlásakor?

 • Először az AdBlue®-védjegyre és az ISO 22241-1, illetve a DIN 70070 szabványokra figyeljen.
 • Ezen túl nyomatékosan ajánljuk, hogy csak olyan palackot vagy kannát használjon, amely tömített töltőcsővel rendelkezik (általában rácsavarható adapterrel). Így minimalizálja a kiömlés kockázatát.
 • Végül mivel az AdBlue® korlátozottan eltartható, ellenőrizze a lejárati dátumot feltöltés előtt.
Újratölthető az AdBlue® a teherautó-töltőállomásokon?

Igen. Töltse fel a számos töltőállomáson megtalálható, haszongépjárművekhez (teherautókhoz és buszokhoz) kialakított AdBlue®-kutaknál az adalékot.

Mit tegyek, ha AdBlue® kerül az autómra és/vagy a ruhámra?

Ha kis mennyiségű AdBlue® kerül például a jármű fényezésére, törölje le, és ha szükséges, öblítse le a területet vízzel.

Ha AdBlue® kerül a ruhájára és/vagy a kezére, csak öblítse le alaposan tiszta vízzel.

Kérhető nagyobb AdBlue®-tartály?

Az Opel járművek nem rendelkeznek ezzel az opcióval. Minden jármű csak egyetlen tartálymérettel kapható, mely a csomag- és súlykorlátozások optimalizálására figyelemmel lett kialakítva.

Ki az AdBlue® gyártója?

Az AdBlue® a VDA bejegyzett védjegye. Gyártását vegyiüzemek végzik, a védjegy kizárólag gyártási illetve forgalmazási licensz birtokában használható.

Opel, AdBlue, személyautók

Információk személyautóinkhoz

Opel, AdBlue, furgonok

Már van dízel Opelje BlueInjection technikával?

Close

 • A betöltőnyílás a dízel üzemanyag-betöltőnyílás mellett van a Vivaronál, és közvetlenül a vezetőoldali ajtó mögött a Movano esetében.
 • A tartálysapka színes és kézzel nyitható.
 • Az újratöltés könnyen elvégezhető a számos töltőállomáson megtalálható teherautó / haszongépjármű AdBlue®-kút egyikénél.
 • A feltöltés elvégezhető minden személyautó-kompatibilis palackkal és csővéggel is, amelyek számos töltőállomáson vagy üzletben kaphatók. Vagy egyszerűen látogasson el a helyi Opel márkakereskedésbe az újratöltéshez.
 • Ha kis mennyiségű AdBlue® kerül a jármű fényezésére, törölje le, és ha szükséges, öblítse le a területet vízzel.
Close

Minden AdBlue®-tartály fel van szerelve érzékelőkkel, amelyek egy sor üzenetet küldenek, ha alacsony a folyadék szintje.
Részletekért tekintse meg a tulajdonosi kézikönyvet.

 

Figyelem! Ha kiürül az AdBlue®-tartály, a rendszert teljesen fel kell tölteni ahhoz, hogy be lehessen indítani az autót.

Close

• Az innovatív SCR-technika (szelektív katalitikus redukció) a BlueInjection az Opel kipufogógáz-utókezelő rendszerének része.
• A BlueInjection-berendezés AdBlue®-adalékot fecskendez közvetlenül a kipufogócsőbe, ezzel olyan kémiai reakciót idézve elő, amely csökkenti a káros nitrogénoxidok mennyiségét, a környezetnek ártalmatlan nitrogénné és vízgőzzé alakítva őket.
• Az AdBlue® egy tiszta, nem mérgező, nem gyúlékony és szagtalan folyadék, amely 32,5 % karbamidból és 67,5 % vízből áll.