Hatótáv

Az elektromos hatótáv mérése.

Az elektromos autók hatótávjának mérése korábban az európai szabványosított vizsgálati módszerrel, az NEDC-vel történt.

Ezt váltotta le nemrégiben az új, világszerte összehangolt könnyűjármű-vizsgálati eljárás (WLTP), melynek során a kapott értékek már sokkal közelebb állnak a gyakorlatban tapasztalhatóhoz. A Corsa-e WLTP eljárással mért hatótávja 330 km*. A mindennapi használat során elérhető maximális hatótáv természetesen eltérhet mind az NEDC, mind a WLTP értékektől. Az olyan tényezők, mint az út jellemzői, az időjárási feltételek, a vezetési stílus és a rakomány súlya szintén befolyásolják a hatótávot.

 

Az új WLTP mérési eljárás a való élethez sokkal közelebb álló helyzeteket vesz figyelembe, mint a korábbi NEDC eljárás. Így jobban fel tudjuk mérni a mindennapi fogyasztást.

 

A WLTP mérés jellemzői:

  • Reálisabb menetdinamika és külső hőmérséklet
  • Nagyobb tesztelési táv
  • Nagyobb átlagos és maximális sebességek
  • Kevesebb megállás
  • Több fékezés és gyorsítás

 

Tudjon meg többet az NEDC és a WLTP mérési módszerekről itt.

 

* A megadott, hatótávra vonatkozó adatok előzetesek, és a WLTP vizsgálati eljárás módszerének megfelelően kerültek meghatározásra (715/2007/EK, (EU) 2017/1151 rendeletek szerint). Az EC típusjóváhagyás és a megfelelőségi tanúsítvány még nem áll rendelkezésre. Az előzetes értékek eltérhetnek a hivatalos végső típusjóváhagyási adatoktól. A mindennapi használat eltérhet, és számos tényezőtől függ. Így különösen: a személyes vezetési stílustól, az út jellemzőitől, a külső hőmérséklettől, a fűtés/légkondicionálás használatától, az hőmérséklet előkészítésétől.