AC/DC

Mit kell tudni a váltakozóáramról és az egyenáramról?

A villamos energia korai korszakában az egyenáram (DC) – amikor az áram egy irányba folyik, mint egy víztömlőben – volt a szabvány az áramellátásban. Ma már a váltakozóáram (AC) az általános – amikor az energiaáramlás iránya folyamatosan változik. Az elektromos hálózat azért váltott egyenáramról váltakozóáramra, mert a váltakozóáram hatékonyabban továbbítható hosszabb távolságokra.

Az akkumulátoroknak egyenáramra van szükségük.

Míg a legtöbb háztartási eszköz váltakozóárammal üzemel, a beépített akkumulátorú eszközök – például a mobiltelefonok és a laptopok – kizárólag egyenárammal tölthetők. Az elektromos autók is ebbe a kategóriába tartoznak. Ezért érdemes tisztában lennie a váltakozóárammal és az egyenárammal, ha elektromos autózást tervez.

A váltakozóáram egyenárammá alakítása.

Mivel az egyenáram az egyetlen akkumulátorban tárolható áramtípus, ezért meg kell találni a módját, hogy átalakíthassuk a hálózaton elérhető váltakozóáramot egyenárammá. Ezt egy egyenirányító végzi el – ez a kisebb eszközök, mint például az okostelefonok esetében általában a töltőkábel hálózati csatlakozójában található, nagyobb eszközök, például laptopok esetében pedig a kábelhez csatlakozó kis dobozban.

Hogyan zajlik az elektromos autók töltése?

Ha egy normál váltakozóáramú háztartási konnektorról töltünk egy elektromos járművet, a váltóáramot a járműbe beépített egyenirányító alakítja egyenárammá – de az otthoni háztartási konnektorok kis kapacitása miatt ehhez idő kell. Gyorsabb otthoni töltéshez egy váltakozóáramú fali töltő felszerelésére van szükség, amely a normál háztartási konnektoroknál nagyobb energiaátviteli sebességgel bír (kW/h). 

 

A nyilvános helyeken elérhető váltakozóáramú töltőoszlopok általában az otthoni fali töltőknél is gyorsabb töltést biztosítanak. A leggyorsabb töltési mód azonban az egyenáramú töltő. Ennek az az oka, hogy a töltőoszlop a hálózatról elérhető váltóáramot már egyenárammá alakította, így az közvetlenül az akkumulátorba tölthető. Egyenáramú töltők még nem kaphatók magáncélú felhasználásra, de menet közben rendkívül kényelmes, könnyű, és messze a leggyorsabb töltési lehetőséget kínálják.

Töltési megoldások az Ön igényeire szabva.

Ha szem előtt tartja ezeket az alapvető tudnivalókat, sokkal könnyebben megtalálja a legjobb megoldást elektromos járműve feltöltésére – otthon, útközben vagy hosszabb utakon is.