Opel ecoFLEX - ecoFLEX járműoptimalizálás

A részletek számítanak igazán.

Sok apró változtatás nagy különbséget eredményezhet. A hatékonyság további növelése érdekében az Opel mérnökei a jármű teljesítményének minden területét folyamatosan felügyelik.

Aktív levegőszabályozás

A légellenállás kulcsfontosságú tényező az autók üzemanyag-fogyasztása és károsanyag-kibocsátása tekintetében, különösen a magasabb sebességtartományokban.

 

Ezért aerodinamikai finomhangolás jellemzi az ecoFLEX autókat az ültetett alváztól az orr-rész optimalizált formatervezésén át egészen az aktív léghűtőrácsig terjedően, mely utóbbi a levegő motortérbe jutását a hőmérsékleti igényeknek megfelelően szabályozza.


Kis gördülési ellenállású abroncsok

Az abroncsok gördülési ellenállása a fogyasztást befolyásoló másik fontos tényező. Az aerodinamikával ellentétben ez független a sebességtől. A gördülési ellenállás csökkentése akár 4 százalékos üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet.

 

A modern, kis gördülési ellenállású gumiabroncsok ugyanazoknak a normáknak felelnek meg kopás, tapadás és hőmérséklettűrés tekintetében, mint a normál gumiabroncsok.


Optimalizált sebességváltó áttételi arányok

A hosszabb áttételi arányok egy adott járműsebességnél alacsonyabb motorfordulatszámot tesznek lehetővé, ám ez kisebb gyorsulást is jelent. A hosszabb áttételi arányokat megnövelt teljesítményű motorokkal és az alsó fordulatszám-tartományban leadott nyomatékkal párosítva a legtöbb Opel ecoFLEX autó esetében ezt a hátrányt kiküszöböltük.


Sebességváltásra figyelmeztető jelzés

A sebességváltás idejének tudatos megválasztása fontos szerepet játszik a gazdaságos vezetésben. A legtöbb Opel ecoFLEX modell a műszercsoportban jól látható, sebességváltásra figyelmeztető jelzéssel rendelkezik, amely a fokozatváltás optimális pillanatára hívja fel a járművezető figyelmét a lehető legtakarékosabb használat érdekében.


Start/Stop rendszer

Bekapcsolt állapotban jelentős megtakarítást és csökkentett károsanyag-kibocsátást biztosít a városi forgalomban, a piros lámpánál való várakozás közben vagy a forgalmi dugókban. A rendszer automatikusan leállítja a motort, amikor az autó megáll. A motor azonnal újraindul, amint a járművezető a kuplungpedálra lép.


Tartsa kézben a fogyasztást!

Az ecoFLEX Drive Assist funkció pontosan jelzi, hogy mikor érdemes takarékossági okokból fokozatot váltani, de ennél többet is tesz. Megmutatja az éppen legtöbb energiát fogyasztó berendezést, valamint az előző 50 kilométer fogyasztási előzményeit. Ehhez három almenü áll rendelkezésre a központi kijelzőn a műszerek között.


Külső vezérlésű klímakompresszor

Az Opel légkondicionáló rendszereit egy külső vezérlésű kompresszor működteti, amely csak akkor működik, amikor szükséges. Ez nem csak jobb klímavezérlést tesz lehetővé, de az üzemanyag-felhasználást és a károsanyag-kibocsátást is csökkenti a hagyományos rendszerhez képest, ahol a kompresszort a motor állandóan működteti.