SKIP TO CONTENT
Termékeink

TERMÉKEINK

FLEX MOTORGYÁR

Kisméretű, 1.0 literes benzines motorok

SGE - small-size gasoline engine

 

A Flex motorgyár legújabb terméke a kisméretű, tehát 1.4 literesnél nem nagyobb, benzines motorok családjából a 1.0 literes, háromhengeres, 115 lóerős változat, 170 Nm nyomatékkal, melynek sorozatgyártása 2014 júliusában indult el.

 

A nagynyomású, közvetlen üzemanyag-befecskendezéses (SIDI - Spark Ignited Direct Injection) motor ugyanannyi lóerőt ad le, mint az Opel régebbi 1.6-os szívómotorja, miközben nyomatéka 30%kal nagyobb, fogyasztása pedig 20%-kal kisebb. Ultra-kompakt feltöltő, folyamatosan változó vezérlés, az olajteknőben elhelyezett kiegyensúlyozó tengely és könnyű építési mód jellemzi, a hengerfejbe integrált kipufogócsonkkal. Károsanyag-kibocsájtás tekintetében teljesíti az Euro6 emissziós normát. A kis benzines motorcsalád első típusát további, 1.0-1.4 literes közötti, három és négyhengeres változatok követik majd.

 
Közepes méretű, 1.6 literes benzines motorok

MGE - middle-size gasoline engine

 

A 2012-ben átadott Flex gyárban elsőként az MGE motorok sorozatgyártása indult el. A 2013 februárja óta gyártott, négyhengeres motor nyomatéka 33%-kal nőtt a típuselődhöz képest, és egyenletes járása és alacsony károsanyag-kibocsájtása mellett egyéb előnyökkel is büszkélkedhet: változtatható szelepvezérlés; turbófeltöltő; közvetlen üzemanyag-befecskendezés (SIDI - Spark Ignited Direct Injection); integrált hűtőfolyadék modul. Ez a motortípus két változatban készül: az Eco Turbo teljesítménye 125 kW/170 LE, nyomatéka 280 Nm, a Performance Turboé pedig 147 kW/200 LE és 300 Nm. Az előbbit gazdaságos üzemeltetésre és alacsony fordulatszámnál is nagy nyomatékra tervezték, az utóbbi pedig a kategória teljesítménycsúcsát képviseli.

 
Közepes méretű, 1.6 literes dízelmotorok

MDE - middle-size diesel engine

 

Az MDE motorok sorozatgyártása 2013 júniusában indult, ugyanazokon a sorokon, melyeken a benzines motorok gyártása is zajlik. A négyhengeres, alumíniumblokkos dízelmotorok a sima járás, a kiváló teljeítmény és a környezetkímélet mércéi. Főbb jellemzői: közös nyomócsöves befecskendezésű turbódízel (CDTI - Common-Rail Diesel Turbo Injection); 10%-kal alacsonyabb fogyasztás a hasonló teljesítményű, 2.0 literes motoréhoz képest; a kategória legcsekélyebb rezgés- és zajkeltése; változó térfogatú olajszivattyú és kapcsolható dugattyúhűtő olajfúvókák; szabályozott hűtésű, alacsony nyomású kipufogógáz-visszavezető rendszer, lendkerékoldali lánc- és fogaskerék-hajtású vezérmű, üreges, szerelt vezérműtengelyek. A márka történetének legtisztább motorjaként emlegetett MDE teljesíti az Euro 6-os károsanyag-kibocsájtás szigorú feltételeit, az Opel által kifejlesztett Blueinjection SCR (szelektív katalitikus redukálás) technológiának és mindössze 109 g/km széndioxid kibocsájtásnak köszönhetően. Két változata a fix geometriájú turbómotor (DTL) 110 LE teljesítménnyel és 300 Nm nyomatékkal, valamint a variálbilis geometriájú turbómotor 136 LE teljesítménnyel és 320 Nm nyomatékkal.

 
Family1 motorok és komponensek
A Family1 motorgyárban 1992 óta zajlik a motorok előállítása. Az 1.6 és 1.8 literes motorok az Opel/Vauxhall szinte teljes modellkínálatában megtalálhatók a Corsától az Insigniáig. A változtatható szelepvezérlésű és szívócsőhosszú, turbófeltöltős motorok a benzin- és gázüzemű változatok mellett E85-ös és E100-as etanollal üzemelő változatokban is készülnek. A Family1 motorok a világ minden táján vevőre találnak, az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Ausztrálián át Kínáig. Szintén a világ minden tájára szállítunk motorkomponenseket: hengerfejeket, motorblokkokat, főtengelyeket és hajtórudakat.
 

EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK

Allison típusú automata sebességváltók

A középkategóriás és nagy teherbírású gépjárművekhez készülő automata sebességváltók a világ minden nagyobb tehergépjármű és autóbusztípusába beépítésre kerülnek.

Váltófelújítás

Váltófelújítási tevékenységünk azt az immár 20 éves termelési tapasztalatot használja fel, melyet munkatársaink az Opelnél felhalmoztak. Szentgotthárdról kiváló minőségű felújított manuális sebességváltók kerülnek vissza a piacra.

Motororsó-javítás

A motororsó-javítás tekintetében az Opel/Vauxhall európai tudásközpontja működik Szentgotthárdon. A meglévő kapacitás a vállalat többi gyára, valamint a nyílt piac számára is elérhető.